Jablečný mošt jako účinný elixír života
Hledáte kvalitní, zdravý a chutný nápoj, který tělu prospívá? Jedním z těch, které splňují tato kritéria na jedničku, je jablečný mošt. Možná si říkáte, že podzimní sezóna moštování je už za námi a na přírodní mošt bez chemických přísad je již pozdě? Máme pro vás dobrou zprávu. Kvalitní a šetrně pasterovaný mošt si můžete zakoupit hned v několika podobách.
V současné době si můžete kvalitní jablečný mošt zakoupit hned ve dvou typech balení – v lahvích nebo bag in boxech, ve kterých díky pasterizaci mošt vydrží minimálně rok. Díky pasterizaci neboli zahřátí moštu na teplotu okolo 76–79°C jsou v moštu zachovány všechny prospěšné látky a vitamíny a zároveň je zajištěna dlouhodobá trvanlivost moštu.
Typy nápojů
V obchodech můžeme narazit na označení jablečný mošt, džus, nápoj či nektar. V čem je ale rozdíl?
Jablečný mošt je 100% ovocná šťáva vyrobená lisováním za studena a pro delší trvanlivost ošetřena pasterizací a zabalena do obalu.
100% džus nebo nektar je ovocná šťáva vyrobená z koncentrátu.
Koncentrát je v podstatě hustý sirup, který vzniká odpařením vody z ovocné šťávy. Dělá se to především pro snížení nákladů na přepravu. Po převezení se zpětně naředí na požadovanou koncentraci a objem.
Nektar má ovšem pouze 25 až 50% podílu ovocné složky a dále obsahuje vodu a umělá sladidla.
Věděli jste, že jablečný mošt prospívá i naší kráse? Pomáhá totiž zlepšovat kvalitu pleti, vlasů a nehtů.
Výhody jablečného moštu
Pití jablečného moštu podporuje imunitní systém a zlepšuje tak celkovou obranyschopnost organismu. Dále pomáhá zlepšovat činnost střev a celé trávicí soustavy. Jablečný mošt je vhodný jak proti zácpě, tak při průjmových onemocněních.
Jablečná šťáva prospívá i kardiovaskulární soustavě, a to především našemu srdci. Z dalších účinků jablečný mošt podporuje krvetvorbu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž prospívá tepnám a snižuje riziko infarktu. Mimo jiné je i výborným doplňkem při léčbě ledvinových kamenů a revmatismu. V neposlední řadě jablečný mošt preventivně chrání organismus před Alzheimerovouči Parkinsonovou chorobou.
Věděli jste, že jablečný mošt má omlazovací účinky a pomáhá při dietách a snižování hmotnosti, neboť má schopnost likvidovat tukové buňky?