Cibule
Cibule, nejznámější pomocník pro prevenci našeho zdraví. Bílá, žlutá, červená jen si vybrat. Je také nejrozšířenější léčivkou. Přírodní prostředek proti kašli, nachlazení, ale i vážným onemocněním. Říkalo se, kdo jí denně cibuli, ten nechodí k lékaři. Není náročná na pěstování, můžete si ji zasadit i na balkoně a používat její zelené natě. Na chléb s máslem jsou vynikající a vždy po ruce. I na parapetu okna v bytě ji můžete takto pěstovat. V zimě je to úžasné zpestření a máte zelenou potravinu celý rok. Co také naše babičky doporučovaly, bylo, že máte nechat v místnosti sušit pár neloupaných cibulí. Přes slupky se odpařuje silice, která jako eukalyptová, stimuluje produkci očistného hlenu, který vyplavuje viry.
Cibule obsahuje vitamíny skupiny B, C, E, karoteny. Z minerálů například železo, zinek, síru, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód.
Posiluje žaludek, stimuluje chuť k jídlu a zlepšuje trávení, ve střevech pomáhá udržet zdravou mikroflóru, působí i proti zácpě, užívá se k redukci vysokého krevního tlaku. Pomáhá předcházet poruchám při krevním oběhu, jako jsou studené končetiny, hemeroidy, křečové žíly. Snižuje hladinu krevního cukru, působí jako přírodní afrodiziakum, zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů.
Recepty
Cibuli užívejte co nejvíce syrovou, tam jsou její účinky nejsilnější, působí její enzymy. Nicméně ani vařenou či dušenou nemusíte opomíjet. Dodává pokrmům svou chuť. Slupky z cibule se také dají použít při barvení velikonočních vajíček. Vajíčka dáte vařit rovnou se slupkama, dokud nemají krásnou barvu (hnědou až červenohnědou).
Tinktura na kašel
Nakrájejte cibuli na kroužky, posypte moučkovým cukrem nebo pokapejte medem. Cibule pustí šťávu, tu používejte 5x denně po lžičkách.
Dá se použít i při počínajícím zánětu ucha. Cibuli nakrájíte na malé kousky, dáte do bavlněného kapesníku, zahřejete a na půl hodiny přiložíte na ucho. Opakujte několikrát denně až do vymizení potíží.
Cibulačka
Do hrnce dejte 1 l vody, přidejte nakrájenou cibuli na kolečka (3 ks) a česnek nakrájený na plátky (5 ks), uvaříme do měkka. Osolíme dle chuti, přidáme majoránku a na talíři nastrouhaný sýr, posypeme zelenou petrželkou.
Smažené nebo pečené cibulové kroužky
Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka. Obalíme v trojobalu a smažíme do zlatova nebo je položíme na plech a pečeme v troubě.