Česnek
Česnek a jeho přímo zázračná síla na naše zdraví. Jak praví lidová moudrost, kdo jí cibuli, toho nenavštěvuje lékař, kdo jí česnek, toho nenavštěvuje vůbec nikdo. Myšlena tím je vůně česneku, která nemusí být každému příjemná. Nicméně má silný protizánětlivý a antibakteriální účinek, je řeč o našem českém česneku, který působí proti řadě nemocí, preventivně se používá i proti nachlazení, ale i proti nádorovým onemocněním. Je málo produktů, které by mu mohly konkurovat. Řadí se mezi jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Přírodní český česnek je nejúčinnější variantou.
Česnek působí především v trávicím traktu, kde hubí škodlivé mikroorganismy, parazity. Podporuje trávení, zvyšuje produkci žluče, dobrý při infekcích střev, katarech, předcházení arterioskleróze, různých srdečních potížích, brání tvorbě trombů, snižuje škodlivý cholesterol, ředí krev, zlepšuje průtok krve, zlepšuje mužskou potenci. Chrání před chřipkou a urychluje její vyléčení, pomáhá při bolestech v krku, podporuje hojení, podporuje metabolismus při hubnutí, pomáhá při odstraňování bradavic, dělá se s jeho pomocí protiparazitní kúra, odpuzuje hmyz a klíšťata, redukuje následky stresu.
Obsahuje velmi dobrou kombinaci účinných látek pro naše zdraví, vitamíny jako B1, B2, B6, C, A, niacin, kyselinu listovou a enzymy. Významná složka je alicin, který působí jako silné antibiotikum. Dále minerály jako je vápník, železo, hořčík, sodík, draslík, zinek, jod, selen, měď.
Recepty
Česneková tinktura
Působí na celkové očištění organismu, zvyšuje imunitu. Má takto mimořádně silné účinky. Zbavuje organismus toxických látek a omlazuje ho, prodlužuje život, dodává elán a vitalitu, ničí plísně, opary, křečové žíly, čistí dýchací cesty a umožňuje odkašlávání, zlepšuje zrak, působí na mužskou potenci, rozpouští vnitřní tuk, usazený například v cévách. Aby se potlačila chuť česneku, lze ho kapat do mléka. Používat se má 1x za 5 let a dodržovat dávkování. Nesmí jej používat lidé s nízkým tlakem, a ti co mají problematické ledviny.
350 g česneku rozetřete a dáte do skleněné nádoby, zalijte 200 g čistého lihu. Nádobu uzavřete a nechte jí být na tmavém a chladném místě 10 dní. Poté přeceďte přes plátýnko. 2-3 dny ji nechte uležet, přelijte si do tmavé lahvičky a užívejte dle rozpisu. 1. den ke snídani 1 kapka, k obědu 2 kapky, k večeři 3 kapky. 4. den k snídani 4 kapky, k obědu 5 kapek atd. Takto po dobu 5ti dnů až k 16 kapkám k večeři. 6. den snídaně 15 kapek, oběd 14 kapek, večeře 13 kapek, 7. den snižujeme dávky až do 10. dne, kdy k večeři máte 1 kapku. Po této kúře se doporučuje ještě po dobu 3 měsíců brát denně asi 25 kapek.
Česneková pasta
Chcete-li mít česnek stále při ruce, můžete si udělat česnekovou pastu. Stroužky oloupaného česneku rozeberte, umixujte nebo umelte na strojku, přidejte sůl dle chuti. Můžete přidat i chilli nebo dát do skleničky sušenou papričku, vypadá to velmi hezky.
Sušený česnek
Česnek nakrájíme na plátky a sušíme šetrně buď v sušičce na 42 stupňů, nebo na topení. Potom dáme do skleniček s víčkem a uzavřeme.