Celer bulva
Celer, velmi známá a používaná zelenina už za našich babiček. Používáme jak bulvu, tak nať. Můžeme obojí sušit, mrazit. Konzumujeme jak syrový, tak tepelně upravený. Pěstuje se celer bulvový, celer řapíkatý a naťový. Má výraznou specifickou vůni. Je vhodný do salátů, pomazánek, polévek, omáček, nakládaný ve sladkokyselém nálevu. Nať se sklízí během vegetace, obsahuje mnoho cenných látek pro naše zdraví.
Snižuje hladinu cholesterolu, posiluje obranyschopnost, používá se jako afrodiziakum, působí velmi dobře na naše střeva, ulevuje od zácpy, detoxikuje je a váže na sebe těžké kovy, snižuje riziko rakoviny žaludku, zlepšuje funkci ledvin, snižuje krevní tlak, pomáhá hubnout, odvodňuje. Potřebujete rozpustit ledvinové kameny? Tak celer je pro Vás to pravé. Celerová šťáva je nabitá vitamíny a minerály i pro plodnost, proti frigiditě a impotenci. Chcete-li tělo pročistit, jezte ho a pijte. Obsahuje i látky, které působí proti zhoubnému bujení, působí dobře na krásnou pleť.
Obsahuje vitamíny B1, B2, B6, PP, C a řadu minerálních látek jako vápník, draslík, hořčík, železo, fosfor, vlákninu, kyselinu listovou.
Recepty
Celerové nudle s mákem
Celer nastrouháme na hrubém struhadle nebo na spiralizéru, posypeme mletým mákem, osladíme třtinovým cukrem nebo medem, promícháme a podáváme. Budete se divit, jaká je to pochoutka.
Celerové hranolky
Celer nakrájíme na hranolky a opečeme na rozpáleném oleji nebo v troubě. Podáváme jako bramborové hranolky. Vynikající jsou s dresinkem – dobrý jogurt, sůl, česnek, voda a smícháme.
Zapečený celer se sýrem
Celer oloupeme, nakrájíme na plátky nebo kostičky a trošku povaříme. Potom dáme do zapékací misky, okořeníme, tak jak máme rádi a hustě posypeme sýrem. Kdo chce, podlije trochu smetanou. Můžeme přidat i nakrájené uvařené brambory ve slupce. Zapečeme. Podáváme s okurkovým salátem.
Celerová pomazánka s česnekem
Na jemno nastrouháme celer, přidáme rozetřený česnek, (já dávám ještě chilli), osolíme, přidáme trochu bílého jogurtu řeckého typu. Smícháme. Podáváme s nakrájenými jablíčky. Kdo chce mít pomazánku vláčnější, může jablko nastrouhat do salátu.