Asijská dieta
Viděli jste někdy obézního Číňana nebo Japonce? Nejspíš zakroutíte hlavou a odpovíte záporně. Asijská strava je sice pro Evropana trochu nezvyklá, ale obecně je poměrně zdravá, proto není problém s ní udržet štíhlou linii. Pokud jste si tuto stravu oblíbili, asijská dieta může být pro vás cestou, jak dosáhnout optimální hmotnosti.
Spousta zeleniny a malé porce
Především asijské stravování vychází z celé řady zásad zdravé výživy. Nemusíte se tedy bát, že jde o nějaké jednostranné drastické dietní experimenty, jež mohou naopak rozhodit metabolismus.
Asijská strava obsahuje velké množství zeleniny a dokáže si pohrát s jejím ochucením. Jídlo se porcuje na nudličky, takže ho je na talíři zdánlivě hodně, ale přitom porce nejsou příliš velké. Stravování hůlkami vás nutí jíst po malých kouscích, pomalu, postupně a jídlo vychutnávat, nehltat. To pomáhá zpracování potravy v žaludku a ve střevech.
Asiaté jedí různá jídla v malých porcích, což zaručuje pestrost stravy. Určitě jste už zažili hostinu v čínské restauraci, kdy je uprostřed velký otočný stůl a každý si nabírá z různých misek kousky podle své chuti. Nenakládá si hromadu jídla jednoho druhu.
Další cestou ke štíhlosti je v případě asijské kuchyně konzumace ryb a mořských živočichů.
Tip pro vás: V asijské kuchyni tvoří zelenina přibližně tři čtvrtiny celkového objemu jídla. Zkuste tuto zásadu dodržet. Dejte si trochu rýže, trochu nudliček masa a pestrou směs zeleniny. Sníte toho dost a přitom kalorií bude minimum právě proto, že většina pokrmu se skládá ze zeleniny.
Nepijte při jídle a zapomeňte na kravské mléko
V asijské kuchyni hraje velkou roli pitný režim, respektive jeho úprava. Asiaté během jídla prakticky nepijí a už vůbec se nenalévají pivem či sladkými limonádami. Popíjení těchto tekutin při jídle totiž zpomaluje trávení. Když nebudete během hlavního jídla do sebe lít nápoje, trávicí enzymy budou pracovat mnohem účinněji.
Pokud byste si ale mysleli, že Asiaté nepijí před, po a během jídla vůbec, mýlili byste se. Zhruba půl hodiny před jídlem si většinou dopřejí šálek vlažného čaje. Volí jasmínový, bílý, zelený, zkrátka každý podle své chuti. Výborně tak nastartují metabolismus a spustí tvorbu trávicích šťáv. Lépe potom spalujete.
Asiaté nepijí kravské mléko, které zpomaluje trávení, sázejí na rostlinná mléka jako sójové, kokosové nebo mandlové, ta jsou mnohem lépe stravitelná.
Polévka je grunt
Polévky se stávají alfou a omegou asijské kuchyně. Ovšem nesetkáte se zde se zahušťovanými polévkami jako u nás v Čechách. Drtivou část asijských polévek tvoří chutné silné vývary ze zeleniny a masa, ze kterých ztloustnout prostě nemůžete. Všimněte si i toho, že Asiaté servírují polévky v malých šálcích, nikoli na velkých talířích jako my. Nemohou se tak přecpat, když si polévku dají jako předkrm. Naopak, ještě více vyburcují tvorbu trávicích šťáv.
Tip pro vás: Chcete připravovat polévky po asijsku? Dávejte čerstvou zeleninu do polévky teprve krátce před její konzumací. Bude se vařit jenom krátce, a proto si zachová většinu vitamínů, nebude rozvařená, ale přitom dostatečně měkká k rozkousání.
Kořeňte a ochucujte
Podpořit trávení můžete vhodným kořením a bylinkami. Mnohé z nich, jako například zázvor, kari, chilli, také zrychlují metabolismus.
Se sójovou omáčkou to není třeba přehánět. Každý člověk není příznivcem těchto omáček. Pro Středoevropana jde o poměrně nezvyklou surovinu. Pokud vám sójová omáčka nechutná, špatně ji trávíte, nebo jste alergičtí na sóju, jezte asijské pokrmy jednoduše bez ní. Díky pestré škále zeleniny a možnosti využít různá koření je asijská kuchyně chutná i bez ní.
Pozor také na větší množství glutamanu sodného. Toto varování ale platí hlavně pro asijská jídla, která si objednáte z neprověřených bister. Budete-li si asijská jídla připravovat doma, glutamanu se vyhněte.
Rýže a brambory
Asiaté si zakládají na kvalitních vstupních surovinách. Jádro jejich kuchyně tvoří rýže. Obsahuje komplexní sacharidy, které vás dokážou zasytit na delší dobu. Zapomeňte na předvařenou rýži s vysokým glykemickým indexem, která vám rozhodí hladinu krevního cukru. Zkuste třeba hnědou nebo červenou rýži s mnohem nižším glykemickým indexem a větším podílem minerálů a vitamínů.
V asijské kuchyni se vesměs nesetkáte s našimi klasickými bramborami, používají se výživnější sladké brambory.
Asijská kuchyně obsahuje velmi malé množství jednoduchých cukrů a naopak hodně vitamínů, minerálů a vlákniny (chutně upravená zelenina). Najdete zde hodně omega 3 mastných kyselin (ryby a mořští živočichové) a omega 6 mastných kyselin (rostlinné oleje). Účinnými opatřeními zrychlujete trávení. Asijskou kuchyní se tedy rozhodně lze inspirovat.