Volba toho pravého odšťavňovače
Vybíráte odšťavňovač? Promyslete si, jaké typy plodů budete zpracovávat i jak často chcete šťávu připravovat. Tato kritéria jsou pro správnou volbu odšťavňovače nejdůležitější.
Z odstředivek šťáva rychle oxiduje
Odstředivé odšťavňovače disponují otočnými noži. Ovoce rozsekají na kousky a odstředivá síla přes sítko vytlačí šťávu do připravené nádoby. Nevýhodou je především silný hluk spojený s provozem a nižší výtěžnost šťávy. Na druhou stranu ale přístroje pracují velmi rychle a velice snadno se udržují. Jejich mytí je lehké a rychlé. Vyrobenou šťávu ale bohužel nelze příliš dlouho skladovat, protože velmi rychle oxiduje. Proto se hodí hlavně k okamžité spotřebě.
Šnekové modely vítězí
Na principu rotujících kol, která drtí zeleninu nebo ovoce, fungují šnekové odšťavňovače. Šťávu následně pasírují přes sítko a ta stéká do nádoby. K dispozici máme dva typy těchto přístrojů, jednohřídelový vybavený šnekem, nebo také dvouhřídelový, v němž pozorný člověk objeví dvojici soukolí. Z pohledu kvality výsledné tekutiny vítězí šnekové čili tlakové odšťavňovače nad odstředivou variantou.
Lisy přinášejí fyzickou námahu
Třetí kategorií odšťavňovačů jsou mechanické přístroje. V zásadě jde o klasické lisy. Nehodí se pro zpracování velkého množství zeleniny a ovoce, protože proces získávání šťávy je v nich zdlouhavý a fyzicky náročný. Lisy se ovládají ručně pomocí páky. Výtěžnost šťávy je bohužel poměrně malá. Kdo se ale s obsluhou lisu chce namáhat, přístroj se mu odvděčí kvalitní tekutinou, která je plně srovnatelná s tou z nízkootáčkových šnekových modelů.
Samostatnou kapitolou odšťavňovačů tvoří citrusovače, a to mechanické nebo elektrické.
V čem vyniká nízkootáčkový šnekový odšťavňovač?
Z použité suroviny, tedy ovoce nebo zeleniny, dokážou nízkootáčkové modely vytěžit mnohem více šťávy. Tekutina je také mnohem hustší, nechybí v ní kousky dužiny a oxiduje mnohem pomaleji. Můžete ji proto skladovat. Bez újmy na chuti vydrží i 24 hodin. Další výhodou tlakového zpracování je schopnost poradit si i s listovou zeleninou, bylinkami a velmi měkkými plody, s nimiž má odstředivý systém potíže.
Kvalitnější šťáva, ale delší čas mytí
Samozřejmě se ale šnekové systémy také vyznačují určitými nevýhodami. Především jsou mnohem pomalejší než jejich odstředivé sestřičky. Odměnou za trpělivost je ale mnohem šetrnější lisování šťávy, díky kterému si tato zachová vysoký podíl vitaminů, minerálů i enzymů, a tichý chod přístroje.
Trochu trpělivější bohužel musíte být při čištění: celý systém je nutné rozebrat, umýt a znovu smontovat, což zabere nějakou tu minutku času.
Výběr toho nejlepšího odšťavňovače
Ideální odšťavňovač neexistuje. Každá ze jmenovaných kategorií má své výhody i nevýhody. V případě, že je pro vás nejdůležitější kvalita výsledné šťávy a nezpracováváte obrovské objemy ovoce a zeleniny, je pro vás ideální volbou jednohřídelový šnekový odšťavňovač. Právě v kvalitě výsledné šťávy tkví jeho největší přednost. Další jeho předností je univerzálnost. Poradí si se zpracováním tropického ovoce včetně citrusů. Z plodů obvyklých v našich zeměpisných šířkách zvládne i lesní plody, nejrůznější bobuloviny a peckoviny.