Proč je šnekový odštavnovač vítěz d-testu?
V úvodu musíme upozornit na to, že neexistuje univerzální odšťavňovač, který by dokázal zpracovat bez potíží úplně všechny druhy ovoce a zeleniny včetně například listové a poradil si i s obilovinami. Pokud si chcete odšťavňovač koupit, promyslete si, co především budete zpracovávat. Každá kategorie odšťavňovačů se hodí pro trochu jiný účel. Poradíme vám, v čem jsou přednosti i slabiny jednotlivých druhů odšťavňovačů.
Kvalitní šťáva a vysoká výtěžnost
Většinou platí, že se surovinami jako je kořenová zelenina, jablka, hrušky, ale i citrusy si dokážou bez potíží poradit všechny kategorie přístrojů. Ovšem pokud dojde na bobuloviny, peckoviny, listovou zeleninu, bylinky, použitelnost jednotlivých přístrojů je odlišná.
Všechno závisí i na zralosti ovoce. Z čerstvého získáte velký podíl šťávy, ze staršího uskladněného mnohem méně.
Proč v d Testu vítězí šnekové odšťavňovače? Spojují kvalitní šťávu a vysokou výtěžnost.
Bobuloviny, ananas a kiwi jen ve šneku
Jaké jsou výsledky odšťavňování pro tropické ovoce? Ovoce typu ananas, mango, kiwi, avokádo odšťavní dokonale jedině jednohřídelové šnekové přístroje, a to vertikální konstrukce.
Problémem u tropických plodů je, že obsahují velké množství měkké vlákniny, která zanáší síto. Otočné stěrky dokážou velké síto u vertikálních přístrojů čistit už během práce.
Stejné výhody platí i pro lisování lesních plodů, zárukou dobrého zpracování je širší vertikálně stavěný šnek, velké síto a otočné stěrky. Peckovice mají také vysoký obsah měkké vlákniny, podobně jako tropické ovoce. Výsledkem je, že tvoří spíše kaši než šťávu a rychle zanáší síta. V zásadě jedinou smysluplnou volbou je potom opět využití vertikálního šnekového stroje.
Výborně na šnekových přístrojích jde i lisování bobulovin. Největší efektivity v tomto případě dosáhnete i tentokrát u vertikálního systému.
Pro kořenovou zeleninu silný motor
Při zpracování velkého množství kořenové zeleniny se některé přístroje se slabšími motory zastavují, aby nedošlo k poškození dílů – proto kořenovou zeleninu dávkujte opatrně a je potřeba ji krájet na menší kusy. Pokud tedy nemáte opravdu top odšťavňovač (Kuvings, horizontální šnek Omega...), který i větší mrkve zvládne rozdrtit. Výtěžnost je ve všech případech poměrně vysoká.
Šnekový odšťavňovač je tedy
- Nejvhodnější volba pro: bobuloviny, peckoviny, tropické plody, lesní plody.
- Vhodný na: citrusy, listovou zeleninu (odšťavňovače vertikální konstrukce), tvrdá čerstvá jablka.
- Na velké množství kořenové zeleniny (na kořenovou zeleninu je obecně lepší šnek horizontální konstrukce), ale záleží na kvalitě přístroje. Navíc u většiny horizontálních šneků je potřeba používat pěchovadlo.
- Problémy dělají moučná jablka a přezrálé plody.
Dvouhřídelové odšťavňovače
Máte zahrádku plnou různých zelených listů a bylinek a plánujete je odšťavňovat a tekutinu pít jako doplněk zdravé stravy? Potom vaše přání nejlépe splní dvouhřídelové přístroje. Sice i jednohřídelové stroje si se zelenými listy dokážou poradit dosti obstojně, ale jejich výtěžnost je nižší. Dvouhřídelové stroje dokážou samy vtahovat zelené listy, bylinky.
Tvrdší suroviny jako třeba mrkev nebo jablka si žádají větší tlak na pěchovací zátku. Obecně u dvouhřídelových modelů budete muset pěchovací zátku často používat. Měkké plody lze pomocí dvou otočných šneků lisovat také dosti pomalu. Dlouho trvá, než si s nimi soukolí poradí a výtěžnost není nic moc, protože vyvinutý tlak vytvoří spíše kaši.
Dvouhřídelový odšťavňovač je tedy
- Nejvhodnější volba pro: listovou zeleninu, byliny.
- Vhodný na: bobuloviny, citrusy, kořenovou zeleninu, tvrdá jablka.
- Nevhodný na: moučná jablka.
Odstředivé odšťavňovače
Plody malvice, tedy hlavně jablka a hrušky, zvládnou odstředivé přístroje velmi lehce. S čerstvými tuhými jablky si poradí i jednohřídelové šnekové mechanismy. Ovšem jakmile dojde na měkčí, moučnatější, přezrálejší jablka, jsou mnohdy v koncích. Tady nastupuje prostor pro odstředivý mechanismus zpracování, který i tyto plody zvládne s přehledem.
Poradí si s citrusy, kořenovou zeleninou. Dá se sice použít univerzálně třeba i na měkčí plody, ale má nízkou výtěžnost a kvalita šťávy není ideální. Také se hůře čistí a u některých typů je potřeba čistit i v průběhu odšťavňování, když se síto zanese.
Odstředivý odšťavňovač je tedy
- Nejvhodnější volba pro: malvice (hlavně jablka, hrušky, a to i přezrálé, měkké, moučnaté).
- Vhodný na: citrusy, kořenovou zeleninu, měkké plody.
- Neporadí si vůbec s: listovou zeleninou, bylinkami, bobulovinami.
Ruční odšťavňovače
Obecně se nehodí na zpracování příliš velkého množství jakékoli suroviny, protože je to fyzicky příliš náročné.
Jsou sice poměrně univerzální, poradí si s citrusy, peckovinami, lesními plody i měkkými plody, ale výtěžnost je nižší. Fyzicky velmi obtížné, mnohdy prakticky nemožné je zpracovat tuhou kořenovou zeleninu ve větším množství.
Ruční odšťavňovač je tedy
- Nejvhodnější volba pro: občasnou výrobu malého množství šťávy
- Vhodný na: citrusy, malvice, bobuloviny, měkké plody, peckoviny.
- Nevhodný na: kořenovou zeleninu, leda že ji poctivě nakrájíte.
Pozor i na další vlastnosti odšťavňovačů
Samozřejmě je potřeba sledovat i další výhody a nevýhody odšťavňovačů. Ono totiž opravdu záleží i na dalších praktických věcech – velikosti, váze, době čištění, rychlosti.
Také kvalita jednotlivých výrobků je rozdílná. Není šnek jako šnek a i doba záruky rozděluje odšťavňovače na kvalitní a horší. Určitě se při výběru dívejte i na tyto vlastnosti. I zde většinou platí, že nižší cena = nižší záruka = nižší kvalita.
Pozor na levné čínské výrobky, které nemají ani kvalitní plasty BPA FREE a celkově se kvalitním výrobkům ani neblíží.