Proč je na rybíz nejlepší šnekový odšťavňovač?
Když vybíráte odšťavňovač, měli byste si hned v úvodu odpovědět na otázku, jaké ovoce nebo zeleninu s ním budete nejčastěji zpracovávat, a tomu přizpůsobit svoji volbu. Máte velkou zahradu se spoustou rybízových keřů? Potom je nasnadě, že mezi vaše priority bude patřit hlavně zpracování rybízu.
Z odstředivého mechanismu nevytěžíte maximum
Pro odšťavňování rybízu potřebujeme přístroj, který dokáže z bobulí dobře vylisovat šťávu přes síto do poslední kapky. Důležitá je především efektivita a rychlost, kterou nabídne mechanismus lisování, protože jedině v takovém případě lze z bobule vytěžit maximum.
Odstředivé odšťavňovače se pro tento účel bohužel moc nehodí. Jejich otočné nože pracují tak, že je za velmi rychlých otáček nakrouhají a následně odstředivou silou vrhnou na síto, přes které prochází čistá šťáva. Jenže krouhajícím nožům se nikdy nepovede vytvořit z bobulí rozlisovanou kaši. Důsledkem je, že z odšťavňovače odchází velké množství odpadu, ve kterém zůstává část nevyužité, nevymačkané šťávy.
Lisování šnekem je ideální pro odšťavnění
V případě šnekového mechanismu je ale princip lisování bobulí jiný. Drtí je rotující šnek. Sice nemůže dosáhnout tak rychlých otáček jako u odstředivého odšťavňovače, ale to je právě naopak výhodou, protože šťáva pak tolik nepění. Podstatné je, že otáčející se šnekové soukolí dokáže rybízové bobule rozmělnit velmi dobře. Když se pak rybízová kaše dostane na síto, pod nímž se odvádí vylisovaná šťáva, je této tekutiny mnohem více než u odstředivého principu. Výtěžek z rybízu je díky tomu maximální a šťáva má výraznější chuť.
Proto pokud plánujete odšťavňovat především rybíz nebo eventuálně i další bobuloviny jako třeba angrešt, investujte jednoznačně do nízkootáčkového šnekového přístroje. Tyto přístroje se navíc nezahltí a nemusíte je v průběhu práce čistit.
Kritéria pro výběr nejlepšího šnekového odšťavňovače na rybíz
Existuje celá řada nízkootáčkových šnekových odšťavňovačů, například Juicy Retrearts, Systemat, Philco, Tefal, Zelmer, Sencor, Bosch… Spektrum značek a přístrojů, které nabízejí, je skutečně široké a nabízejí naprosto srovnatelnou kvalitu. Pokud vám jde hlavně o lisování bobulovin, pátrejte po výsledcích testů, které se týkají právě této kategorie ovoce.
Čeho byste si měli při výběru toho nejvhodnějšího šnekového odšťavňovače především všímat?
Velice důležitá je hlavně výtěžnost přístroje, které je možné během lisování dosáhnout. Čím vyšší výtěžnost s rybízem, tím lepší. Někdy totiž zvládne přístroj v maximální míře odšťavnit třeba rajčata, ale v případě rybízu už nebude zdaleka favoritem. Právě proto je třeba znát výsledky právě z vaší kategorie.
Podstatný je i tichý chod. Lepší je samozřejmě přístroj, který při stejném výkonu nenadělá tolik hluku.
Věnujte pozornost plnicímu otvoru. Větší otvor je samozřejmě mnohem lepší než menší. Zvládnete potom vkládat více plodů najednou, proces lisování je tím pádem rychlejší a také nedochází ke zbytečným ztrátám šťávy. To se týká nejenom rybízu, ale i dalších plodin.
Ovládání by mělo být jednoduché a snadno pochopitelné.
Hmotnost přístroje a manipulace s ním. Uvědomte si, že při lisování rybízové šťávy budete muset přístroj přenášet na různá místa. Čím lépe se bere do ruky a nese, tím lépe. Nehrozí nebezpečí, že vám upadne a poškodí se.
Snadné rozebrání a vyčistění. Počítejte s tím, že po skončení práce, tedy lisování, budete muset přístroj rozebrat a odstranit ze šneku zbytky rybízové dužiny. Odpad by měl být odváděn tak efektivně, aby ho v přístroji nezůstával nadbytek a nebylo nutné jeho „vnitřnosti“ čistit třeba už během práce. To značně zdržuje a zpomaluje celý proces lisování.
Ruku na srdce, kdo si dneska ale kupuje odšťavňovač jen na odšťavňování bobulovin? Nikdo z nás přece nemá doma několik odšťavňovačů a každý používáme na něco jiného. Proto je lepší koupit si dostatečně multifunkční přístroj, která ale zvládne vše, co do něj dáme. Tato kritéria splňují šnekové a dvouhřídelové odšťavňovače.