Oxidace šťávy z odšťavňovačů
Odstředivé odšťavňovače jsou velice populární. S jejich provozem souvisí i jeden často opakovaný mýtus, a sice že tento druh přístrojů ničí vitamíny. Způsobuje to prý oxidace šťávy. Jak to ve skutečnosti s tímto mýtem je? Opravdu platí? Uvedené otázce se věnují i seriózní vědecké výzkumy.
Vitamin C odstředivky ničí
Jeden podobný výzkum provedla i francouzská spotřebitelská organizace UFC Que Choisir. Odstředivé odšťavňovače testovala v laboratořích. Výsledky opravdu potvrdily tvrzení, že šťávy vyrobené v odstředivkách skutečně přicházejí o část vitamínů. Přesně řečeno, když se šťáva vyrábí za tepla odstředivým způsobem, putuje do ní 79 % vitamínu C, který se ve zpracovávaném ovoci a zelenině aktuálně nachází.
Šnekové přístroje ale dokážou zachovat prakticky celý obsah vitamínu C. Výsledky se v tomto případě blíží ke 100 %. Šneky proto mají 20% náskok před odstředivkami, alespoň co se týče vitamínu C.
Beta-karoten ničí šnek i odstředivka
Kdo se ale domnívá, že šneky jsou stejně úspěšné i u ostatních vitamínů, mýlí se. Všechno je trochu jinak. Ukázalo se, že výsledky pokud jde o vitamín B9 nebo K jsou v obou případech srovnatelné – u šnekových i odstředivých přístrojů přichází zpracovávaná šťáva o zhruba stejné množství vitamínu.
V případě beta-karotenu, tedy provitamínu A se ručička vah dokonce vychyluje ve prospěch odstředivých přístrojů. Šnekové odšťavňovače totiž dokážou při zpracování zničit víc provitamínu A než odstředivky.
Rychlá oxidace šťávy z odstředivky
Obecně se upozorňuje na to, že šťáva z odstředivých odšťavňovačů více podléhá oxidaci, což je dáno charakterem zpracování. Oxidace je v tomto případě rychlejší, prudší. Kyslík jako oxidační činidlo ničí enzymy podobně jako příliš velké teplo. Proto je nutné šťávu z odstředivek rychleji zkonzumovat. Šťáva ze šnekových přístrojů vydrží o něco déle.
Jak bojovat proti oxidaci? Možné je přidat do čerstvého džusu pár kapek citronové šťávy – ovšem to se nehodí do každého druhu džusu. Citronová šťáva ale dokáže oxidaci zpomalit.
Vysoké otáčky jsou na překážku
Další možností je zvolit odstředivku s nižšími otáčkami. Šťáva, kterou vyrobí, nebude oxidovat tak rychle a tím se prodlouží doba její trvanlivosti. Na druhou stranu tím samozřejmě klesne rychlost přípravy.
Je známo, že vysokootáčkové odšťavňovače vhání do šťávy opravdu velké množství vzduchu. Důsledkem toho je, že šťáva je velmi napěněná a rychle oxiduje.
Odstředivky mají otáčky například až v hodnotách 2000 – 10 000 za minutu. Jedná se tedy o opravdu vysoké rychlosti. Šnekové odšťavňovače mají otáčky velmi nízké, 70–120 za minutu. Tím pádem se sem vzduch dostává minimálně a otáčky nemají téměř žádný vliv, což se projeví na kvalitě zachování vitamínů, enzymů a živin.
Závěr tedy nevyznívá vyloženě tragicky pro odstředivky z hlediska oxidace, nicméně je to další z nevýhod tohoto způsobu odšťavňování. Tzn. pokud doma odstředivku máte, nemusíte ji hned vyhodit, ale pokud teprve uvažujete o koupi, opravdu bychom spíše doporučili šneka.