Jak vybírat odšťavňovač
Jestliže jste se rozhodli žít jako vitarián, čili konzumovat pouze raw stravu, je pro Vás výběr odšťavňovače zásadní problém. Bez něj se neobejde žádný vitarián. Jelikož raw food znamená konzumaci pouze syrové tepelně neupravené stravy, zejména tedy ovoce a zeleniny, odšťavňovač se stane Vaším téměř nejlepším přítelem a nezbytným pomocníkem.
Na našem trhu existuje nepřeberné množství výrobků pohybujících se cenově od pár set korun až po tisícové částky. Nemusí však znamenat, že cena znamená vždy tu nejvyšší kvalitu.
Před samotnou koupí je třeba si položit několik základních otázek, které Vám při výběru pomohou. Jednou z otázek je, jak často budete odšťavňovač používat? Po každém použití odšťavňovače bude vždy třeba jej umýt a představte si, že si připravíte nápoj z čerstvých plodů třeba i třikrát denně. Bude pro Vás tedy důležité, jak snadno se čistí. Většina typů se skládá maximálně ze 7 částí. Bude pro Vás ale zřejmě podstatné, kolik částí budete muset pokaždé montovat a zvlášť umývat a jak snadná nebo naopak nesnadná je jejich montáž zpět na původní místo. Jestliže máte doma myčku, je třeba brát v úvahu i to, aby bylo jednotlivé části možno mýt právě zde.
Jaký typ odšťavňovače zvolit?
Další otázkou je, jaké množství šťáv budete chtít připravovat? Máte dvě možnosti. Odstředivé odšťavňovače pracují velmi rychle, nepotřebují přestávku a jsou schopné vyprodukovat velké množství šťávy. Druhou možností jsou nízkootáčkové odšťavňovače, které zvládnou pracovat zhruba jen půlhodiny s produkcí maximálně 5 litrů šťávy. Pro běžné použití v domácnosti by tento typ mohl být dostačující a plně vyhovující.
Nevýhodou odstředivých odšťavňovačů je nižší trvanlivost hotové šťávy. Jelikož otáčky pracují rychle, šťáva rychleji oxiduje, a tudíž se dříve zkazí. Při odšťavnění vzniká také větší množství pěny, což někomu nemusí být příjemné. Na druhou stranu ale zvládnou získat ze stejné suroviny o něco více šťávy. Nevýhodou nízkootáčkových odšťavňovačů je jeho neschopnost dlouhodobější práce a nutnost několika minutového odpočinku, aby přístroj mohl opět fungovat. Jeho výhodou je ale výraznější chuť a šťáva bez pěny.
Odstředivý či nízkootáčkový odšťavňovač?
Třetí otázkou je, jaký druh ovoce či zeleniny budete chtít odšťavňovat a jak velké množství? Šťávu můžete získat téměř z jakékoliv plodiny. Je samozřejmé, že například pomeranč dá více šťávy, než bylinky nebo saláty. Odstředivý odšťavňovač bude mít větší problém zpracovat právě listovou zeleninu. Naopak nejrůznější citrusové plody zvládne hravěji a samozřejmě rychleji, než nízkootáčkový odšťavňovač. Je tedy zapotřebí zvážit, které plodiny budou převažovat ve Vámi konzumované stravě. Co se týče množství, je již z předešlého jasné, že první typ zvládne zpracovat větší množství ovoce a zeleniny v kratším čase.
Další otázkou je, jakou hlučnost odšťavňovače jste schopni tolerovat. S těmito přístroji je to podobné, jako s vysavači. Je tedy zapotřebí ptát se prodejce na hladinu decibelů toho kterého přístroje. Nejlépe by bylo si přístroj vyzkoušet přímo na prodejně, což Vám asi dovoleno nebude. Existují ale předváděcí akce, na které se před samotnou koupí možná vyplatí jít. Příliš hlučný odšťavňovač může totiž nepříjemně narušit vaši rodinnou pohodu a radost z raw stravování.
Další typy odšťavňovačů
Kromě uvedených dvou základních typů odšťavňovačů se na trhu lze setkat s lisy speciálně určenými pro tzv. zelené šťávy, čili listovou zeleninu, bylinky nebo obiloviny. Dalším speciálním typem jsou citrusovače. Ty šťávu získávají buď lisováním, nebo rotací. Citrusové lisovače mohou být i manuální, bude Vám tedy stačit použití Vaší vlastní síly.
Nejlepší radou nakonec je vlastní zkušenost ostatních zákazníků. Vyplatí se najít si někoho, kdo má již doma nějaký odšťavňovač a ptát se na jeho výhody a nevýhody. Pomoct vám mohou i internetové diskuse a recenze, kterých je dnes už velké množství.