Chutney ze sušených meruněk s mandlemi

Ingredience:
100 g sušených meruněk
50 g sekaných mandlí
6 lžice vinného bílého octa
4-5 lžic třtinového cukru
1 lžíce oleje
2 lžičky v hmoždíři rozdrceného hořčičného semínka
1 lžička mletého zázvoru
3 ks velké cibule nakrájené na proužky
2 ks stroužku nadrobno nasekaného česneku
skořice
sůl
Postup:
Meruňky necháme bobtnat asi hodinu v horké vodě, kterou pak slijeme a ovoce nakrájíme na tenčí proužky.
Na oleji osmahneme cibuli téměř dozlatova.
Přidáme mandle, chvilku je opékáme, pak přisypeme cukr a po dvou minutách i všechny ostatní suroviny.
Směs svaříme, až získá hustou konzistenci – asi 20 minut.
Pokud je to nutné, můžeme občas podlít lžičkou vody, která ale musí být na konci vaření zcela odpařená
Horké chutney plníme do vyvařených suchých sklenic, které pevně zavřeme a otočíme víčkem nahoru.
Necháme vychladnout a po týdnu můžeme konzumovat.
Doporučení: Podáváme ke grilovaným steakům, uzeninám, sýrům apod.
Doporučené recepty
