Chutney z rebarbory
Ingredience:
500 g rebarbory (očištěné a nakrájené na kousky 1 cm)
5 kousků hřebíčku
2 lžíce hořčičných semínek
3 lžíce sušených brusinek
3 lžíce balzamikového octa
5 lžic třtinového cukru
1 lžička sušeného zázvoru (může být samozřejmě i čerstvý)
1 lžička mleté skořice
špetka soli
Postup:
Rebarboru dusíme na mírném ohni za občasného míchání se všemi uvedenými ingrediencemi, dokud směs nezhoustne a rebarbora není měkka (asi 30 minut). Podle chuti nakonec ještě můžeme přidat třtinový cukr, balzamiko nebo červený vinný ocet. Směs má být příjemně sladkokyselá.
Malé skleničky a víčka vypláchneme vařící vodou. Vlijeme do nich chutney, řádně zavřeme a otočíme víčkem dolů, dokud nevychladnou. Skladujeme při nižších teplotách.
Podáváme k sýrům, grilovanému nebo pečenému masu.
Tip:
Můžeme přidat i hrozinky, sezamové semínko, ale i stroužek česneku nakrájený na slabé plátky.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/70-rebarborove-chutney.html