Hustá polévka s masem a zeleninou na mexický způsob
Ingredience:
500 g mletého hovězího masa
450 g zeleniny Dione Sombrero
500 ml masového vývaru (může být i uzený)
300 ml pasírovaných rajčat
300 g červených fazolí v rajčatovém nálevu
300 g bílých fazolí v rajčatovém nálevu
2 ks stroužku česneku
1 ks cibule
4 lžíce sekané petrželové nati
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky sušeného koriandru
špetka třtinového cukru
olej, pepř, sůl
A ještě: 200 g husté kysané smetany, 1-2 stroužky česneku, sůl
Postup:
Na másle asi 15 minut restujeme zmraženou zeleninu, pak odstavíme. Na oleji osmažíme cibulku nakrájenou na drobno, když lehce zezlátne, přidáme nasekaný česnek. Po dvou minutách přidáme mleté maso smíchané se solí, skořicí, pepřem a koriandrem. Mícháme, dokud maso nezíská šedou barvu. Pak přilijeme pasírovaná rajčata a deset minut prováříme. Přilijeme vývar a vaříme asi 40 minut. Když máme hotovo, přidáme fazole i s nálevem a restovanou zeleninu. Ochutíme solí, pepřem a cukrem, přidáme sekanou petrželovou nať a vypneme. Polévku nalijeme na talíř a ozdobíme ochucenou smetanou a petrželovou natí.
Česneková smetana:
Smetanu smícháme s prolisovaným nebo nastrouhaným česnekem, pepřem a solí.