Test a srovnání odšťavňovačů
Chcete si pořídit odšťavňovač, díky kterému můžete zpracovat spoustu ovoce a zeleniny na šťávu? Pokud ano, určitě vás bude zajímat, jaké odšťavňovače prošly testováním jako nejlepší typy. Jistě bude i žebříček typů a jejich výhod či nevýhod hrát velkou roli ve vašem rozhodování.
K dispozici máme celou řadu nezávislých testů, které posuzují odšťavňovače z různých hledisek. V čem by je vlastně měly hodnotit? Podstatná je celá řada kritérií. Jaká kritéria testy hodnotí a na co by se tedy měl budoucí uživatel zaměřit především?
Jaké druhy plodů dokážou zpracovat?
Schopnost zpracovat různé druhy výchozích surovin. Obvykle si prakticky každý přístroj poradí s jablkem, hruškou či třeba mrkví, tedy obecně tvrdšími surovinami. Ovšem u měkčích plodů leckde mohou nastat potíže.
Nejuniverzálnější jsou v tomto ohledu jednohřídelové šnekové odšťavňovače. Poradí si klidně i s tropickým ovocem, bobulovinami, peckovinami, lesními plody. O něco hůře na tom jsou odstředivé systémy. Dvouhřídelové soukolí si umí dobře poradit se zeleninou a s bylinkami. Ruční přístroje si poradí s různými věcmi, ale jejich nevýhodou je pomalé zpracování.
Hledejte vysokou výtěžnost
Velice důležitým parametrem je výtěžnost. V této kategorii jednoznačně vítězí jednohřídelové šnekové přístroje. Díky zpracování na kaši a následnému lisování přes síto se vytěží maximum šťávy.
Dobrou výtěžnost mají i dvouhřídelové stroje. Nižší výtěžnost naopak pozorujeme u odstředivých odšťavňovačů, kdy dojde k rozsekání plodů rotačními noži, které není tak důkladné jako u šnekového rozmělnění. Následně je kaše vržena na síto, část šťávy ale zůstane v nedostatečně rozsekaných plodech. Nevýhodou je i rychlá oxidace šťávy z odstředivých systémů.
Mechanické lisy mají výtěžnost nižší.
Víte, že výtěžnost silně ovlivňuje i sítko? Nejlepší jsou sítka z mikrosíťoviny.
Cena a výkon hrají roli
Cena by pro vás neměla být tím hlavním kritériem. Spíše se orientujte podle kvality. Ve šnekové i odstředivé kategorii najdete jednoduché modely do cca 2 000 Kč pro občasnou práci, střední třídu představují přístroje do 5 000 Kč. Téměř profesionální přístroje vyjdou na víc než 10 000 Kč. Podstatný je výkon.
Tady vítězí odstředivé přístroje, které jsou rychlejší a výkonnější. Za nimi následují jedno a dvouhřídelové šnekové a nakonec ruční. U odstředivého přístroje by měly být minimálně dvě rychlosti, a to vyšší otáčky na tvrdou zeleninu a ovoce a nižší na měkčí plody.
Soustřeďte se na ovládání a hluk
Samozřejmě, že hraje roli i spousta dalších kritérií. Například snadnost ovládání. Tam jsou šnekový a odstředivý systém na stejné úrovni, nejhůře se ovládá ruční systém.
Pokud jde o hlučnost, šnekový jednohřídelový i dvouhřídelový přístroj jsou poměrně tiché, stejně tak mechanický ruční lis. Vyšší hlučnost vykazuje ale odstředivka.
V oblasti údržby většinou vítězí odstředivý systém, lze jej snadno rozmontovat a umýt. Hůře jsou na tom jedno a dvouhřídelové šneky a ruční stroje. Tady je čištění o něco náročnější.
První jsou šnekové přístroje, poslední ruční lisy
V celkovém hodnocení v kladech vítězí jednohřídelové šnekové odšťavňovače. Mají maximální výtěžnost šťávy a jejich šťáva splňuje i ta nejnáročnější kvalitativní měřítka. Také jsou velmi univerzální ve schopnosti zpracovat různé druhy plodů ze zahrad, ovocných sadů i lesa.
Minusem je náročnější údržba šneku a také pomalejší chod daný principem zpracování.
Na druhé místo v pomyslném žebříčku umisťujeme odstředivé přístroje. Jejich největší devízou je rychlost a snadná údržba. Šťáva z nich je dostatečně dobrá, ale přece jenom nedosahuje kvality té ze šnekových přístrojů. Proti nim vystupuje i nižší výtěžnost.
Dvouhřídelové šnekové stroje jsou pomalejší, náročnější na údržbu, nejsou tak univerzální jako jednohřídelové, ovšem nabízejí dobrou výtěžnost u zeleniny a bylinek – s nimiž si třeba odstředivé systémy moc neporadí.
Konečně na poslední místo stavíme ruční přístroje. Jsou pomalé, s nízkou výtěžností, obtížně se obsluhují, v podstatě se hodí jenom pro občasné zpracování šťávy.