Nejlepší odštavňovače na ovoce a zeleninu pro komerční účely
Odolná konstrukce, snadná manipulace a čištění, rychlé zpracování většího objemu ovoce a zeleniny, to jsou nejdůležitější vlastnosti, které jsou potřeba pro odšťavňovače využívané pro komerční účely. Jaké přístroje se v juice barech a podobných podnicích používají, jaké mají vlastnosti?
Odstředivky jsou populární - rychlé, množství dostatečné, kvalita šťávy nižší
Úvodem je třeba říci, že většina juice barů a podobných podniků dává přednost odšťavňovačům pracujícím na odstředivém principu. Proč jsou odstředivky tak populární, i když mnohdy pokulhávají v kvalitě šťávy? Především proto, že se v nich dá zpracovat větší množství ovoce za poměrně krátkou dobu, jsou rychlé, což je v podobných podnicích mnohdy nutností. Zákazník by určitě neměl velkou radost, kdyby musel na svoji sklenici džusu z čerstvého ovoce čekat třeba půl hodiny.
Zároveň se také snadno umývají, což je velice důležité. V běžném provozu juice baru je nutné odšťavňovač umývat několikrát denně a jeho složité rozebírání na součástky a vymývání každé zvlášť by značně komplikovalo situaci. Právě z těchto důvodů mnohé podniky dávají přednost odstředivkám, a to hlavně na tvrdší plody, tedy ovoce a zeleninu.
Hojně užívané jsou pro komerční účely i pákové lisy, hlavně na citrusy. Je s nimi jednoduchá manipulace.
Je to ale škoda, protože ani odstředivky ani pákové lisy nenabízejí takovou výtěžnost jako šnekové odšťavňovače. Navíc kvalita šťávy je u odstředivek a pákových lisů nižší. Ale většinou samozřejmě vítězí v komerčních podmínkách ekonomické hledisko.
Například odstředivka zpracuje denně i 150 kg ovoce a zeleniny – příkladem je třeba odšťavňovač Ceado ES500.
Šnekové odšťavňovače jsou pomalejší, nezpracují v krátkém časovém úseku tolik ovoce či zeleniny jako odstředivky a to hraje velkou roli – pomalejší šnekový odšťavňovač si proto mohou pořídit spíše malé podniky, kde nebude tolik objednávek a stroj kapacitně zvládne objednávky. Také obsluha chce samozřejmě mít co nejméně práce s mytím, a to obvykle umožní odstředivý systém.
Kvalitu domácí šťávy nečekejte
Návštěvníci se také na různých diskusních fórech a sociálních sítích vyjadřují na téma kvality šťáv, které ochutnali v různých juice barech. Často se podivují nad tím, že šťávy nedosahují takové kvality jako ty, které si připraví pomocí šnekového odšťavňovače, který mají doma. Příčinou je většinou skutečnost, že komerční firmy využívají odstředivých a nikoli šnekových odšťavňovačů.
K dispozici jsou třeba stroje od firmy Nutrifaster, například model Nutrifaster N 450. Mezi další modely profesionálních odstředivých odšťavňovačů patří Rotor, Santos, Zumex, Frucosol.
Majitelé juice barů na obranu kvality někdy uvádějí, že džus připravují přímo před zákazníkem. Jenže když má přístroj své limity a vyrobená šťáva poměrně rychle oxiduje, nepomůže ani to, že mohou hosté obsluze koukat pod ruce při přípravě. Prostě v zachování vitamínů a enzymů během přípravy šťávy jednoznačně vítězí šnekové a dvouhřídelové odšťavňovače.
Dvě komory vyřeší otázku čistění
Ovšem dnes už jsou k dispozici i šnekové odšťavňovače určené pro komerční použití. Je možné po prvním loknutí pocítit změnu. Nedostáváte jakousi řídkou tekutinu připomínající svým charakterem spíše odstředěné mléko, ale naopak hustou šťávu asociující krémovitou smetanu. Obsahuje i části dužiny a živiny a chuť ovoce se vytěží do poslední kapky. Navíc se významně rozšíří paleta surovin pro zhotovování šťáv. Nejde jenom o tvrdé plody, ale i listovou zeleninu, byliny či natě.
U komerčních šnekových odšťavňovačů se dá nutnost čistění vyřešit tím, že budou k dispozici dvě odšťavňovací komory. Jedna se čistí, druhá je v provozu. Motor je natolik výkonný, že umí pracovat nepřetržitě po celou směnu. Zátka pak umožňuje míchání více druhů šťáv.
Konkurence pro nepřetržitý provoz díky silnému motoru
Příkladem komerčního šnekového odšťavňovače je Kuvings CS600. Dalším modelem tohoto typu je i Sana Horeca EUJ-909.
Platí známá pravda, že šnekové odšťavňovače mají vyšší výtěžnost než odstředivky. Proto pro komerční využití jsou šneky lepší variantou, ovoce a zeleninu odšťavníte do poslední kapky a s maximálním zachováním všech živin.
Podstatné je ale i to, aby byl motor schopný běžet 24 hodin v nepřetržitém provozu. Jedině tak dokážou šnekové přístroje kapacitně úspěšně konkurovat odstředivkám.
Plusem šneků je samozřejmě i delší trvanlivost šťávy, která tak rychle neoxiduje.