Mixér na syrovou zeleninu
Zvažujete koupi mixéru a stále přemýšlíte, jestli zvolit spíše stolní, tyčový, nebo uvažujete i nad smoothie makerem? V první řadě je potřeba si ujasnit, co od mixéru očekáváte. Připravit pomazánku zvládne skoro každý, ale pokud chcete mixér, který si poradí se syrovou zeleninou, oříšky nebo i ledem, je už třeba vybírat pečlivěji.
Stolní nebo tyčový mixér?
Nejprve je asi třeba se rozhodnout, zda bude vašim potřebám více vyhovovat mixér tyčový nebo stolní. Tyčový mixér je určitě praktičtější – je malý, skladný a vždy po ruce. Navzdory své velikosti však zvládnou kvalitní tyčové mixéry spoustu věcí včetně sekání syrové zeleniny či ořechů. Svým výkonem však většinou výkonům stolních mixérů nedostačují. Jejich další nevýhodou pak může být to, že mixování probíhá v otevřené nádobě a snadno tak při práci dojde ke znečištění okolí. Výkonnější pak většinou bývají mixéry stolní, u kterých díky uzavřené nádobě nehrozí prskání surovin po okolí a výsledek je často i kvalitnější a jemnější. Bez různých nástavců pak stolní mixéry většinou zvládají téměř vše, co od nich očekáváte. Nevýhodou je ale jejich velikost. Zabírají spoustu místa a manipulace s nimi je horší.
Co sledovat při výběru mixéru
Jestliže jste se už rozhodli, zda zvolíte mixér stolní či tyčový, můžete se začít poohlížet po různých typech těchto přístrojů. Zde je však třeba sledovat celou řadu parametrů. U stolních mixérů určitě neopomeňte velikost nádoby. U tyčových si zase zjistěte, jestli je k nim mixovací nádoba dodávána, bude určitě praktičtější než nádoby, které už máte doma, neboť by měla být ušita na míru. Důležitý je také materiál. Pokud chcete mixovat třeba horké omáčky a polévky je jasné, že plast nebude nejvhodnější. Sledujte i materiál použitý k výrobě nožů. Optimální je odolná nerezová ocel.