Mechanické lisy na ovoce
Ruční mechanické lisy na ovoce se dnes už příliš často nevidí a nové technologie je prakticky převálcovaly. Není se čemu divit, s moderními kvalitními šnekovými či dvouhřídelovými odšťavňovači získáte čerstvou a zdravou šťávu prakticky z jakéhokoliv ovoce či zeleniny velmi rychle a bez práce. Na oplátku si ale trochu připlatíte. S mechanickými lisy na ovoce sice nemusíte sahat hluboko do kapsy, ale je zde třeba počítat s tím, že se při práci s nimi trochu nadřete.
Kvalitní šťáva z ručních lisů na ovoce
Co se týče kvality šťávy, jsou na tom ruční mechanické lisy na ovoce poměrně dobře. Stejně jako nízkootáčkové odšťavňovače nevytváří při práci teplo, které by ničilo zdravé látky a šťávy jsou tak plné vitamínů a minerálů. V čem však tyto přístroje ve srovnání například se šnekovými či dvouhřídelovými přístroji pokulhávají, je výtěžnost. Ručně zkrátka tolik šťávy jako elektricky poháněné přístroje nezískáte.
Výhody mechanického lisu spočívají v nízké ceně i vysoké kvalitě šťávy. Určitě však počítejte s nižší výtěžností a pracností.
Mechanický lis k odšťavňování ovoce a zeleniny
Na trhu jsou k dostání také mechanické lisy, které si kromě ovoce také docela slušně poradí se zeleninou i bylinkami. Stále je však třeba počítat s delší dobou odšťavňování a tento typ se tak hodí spíše pro ty, kteří hodlají odšťavňovat pouze občas, nebo si chtějí pořídit malý a skladný přístroj například na chatu.