Placky ze staršího chleba s majoránkou a česnekem
Ingredience:
1/2 staršího chleba nakrájeného na drobné kostky
5 stroužků česneku
3 lžíce majoránky
3 celá vejce
asi 4 lžíce hladké mouky
asi 4 lžíce strouhanky
200 ml mléka
1/2 vývaru (zeleninový či masový)
sůl, pepř, mletý kmín
olej na smažení
Postup:
Chleba zalijeme horkým vývarem a po 30 minutách vidličkou rozmělníme. Přidáme teplé mléko a všechny ostatní suroviny. Pak necháme hodinku (ale klidně i déle) odležet.
"Těsto" má mít hustší konzistenci, můžeme je tedy zahustit či naopak naředit (přidat mouku nebo mléko). Ochutnáme, podle potřeby ještě dochutíme. Pozor - soli je potřeba víc než u klasických bramboráků.
Pak v lívanečníku nebo na pánvi na středním ohni opékáme placičky dozlatova. Podáváme samotné (třeba k pivu), s kysaným zelím nebo různými saláty.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/97-chlebove-placky-s-chuti-bramboraku.html