Masové koule s ajvarem po balkánsku
Ingredience:
500 g mletého drůbežího masa
6 vrchovatých lžic hotové bramborové kaše
1 vajíčko
6 lžic strouhanky nebo podle potřeby
sůl, bílý pepř
Solamyl na obalení
olej na smažení
Omáčka na zapečení:
1 sklenička hotového ajvaru - asi 350 ml
cca 100 ml mléka
300 ml smetany na vaření
2 velké stroužky česneku
sůl a čerstvá bazalka podle chuti
vše promíchat
Na závěr:
100 g strouhaného balkánského sýru nebo Fety
Postup:
Maso promícháme se všemi dalšími surovinami, vytvoříme kuličky a obalíme je v Solamylu.
Kuličky pomalu smažíme ve vyšší vrstvě dozlatova, pak klademe do zapékací misky a zalijeme omáčkou z ajvaru.
Přikryjeme alobalem a zapékáme v troubě 30 minut při 200 °C.
Pak alobal odstraníme a posypeme balkánským sýrem.
Ten necháme krátce rozpustit a podáváme s libovolnou přílohou: pečivem, rýží, těstovinami.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/9-balkanske-koule-s-ajvarem.html