Lilek plněný rýží a uzeným masem

Ingredience:
1 pevný větší lilek
200 g vařené rýže
150 g vařeného uzeného masa
hrst pórku
hrst řapíkatého celeru
polovina červené papriky
1 velké vajíčko
50 g strouhané goudy
50 g strouhaného balkánského sýra
2 lžičky sušeného česneku
pepř, sůl, olivový olej, voda na podlití
Postup:
Lilek omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme vnitřek, aby vznikla lodička se stěnou silnou asi 1 cm. Vnitřek lilku nasekáme a osolíme. Lilkové lodičky také osolíme. Oboje necháme půl hodiny vypotit, pak omyjeme (nasekanou směs propláchneme vodou na cedníku a necháme vykapat, přidáme ji pak do náplně).
Přímo v zapékací misce plníme lilkové lodičky směsí. Lehce zakápneme olivovým olejem a podlijeme decilitrem vody. Pečeme pod alobalem asi 50 minut. Pak alobal odstraníme a ještě chvíli zapečeme, dokud povrch lehce nezčervená. Podáváme samotné, se zeleninovým salátem, nebo jako dnes u nás s houskovými "karbanátky".
Směs do lilků:
V mixéru rozsekáme maso s pórkem, paprikou a řapíkatým celerem. V misce smícháme s vajíčkem, nasekaným vypoceným lilkem, rýží, česnekem, solí, pepřem a oběma sýry.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/43-lilek-s-uzenym-masem-a-ryzi.html
Doporučené recepty
