Vitariánská strava
Vitariánství se zaměřuje na způsob života (vita v překladu znamená život), kdy je potravou člověka tepelně nezpracované jídlo. Tím, že jídlo tepelně neupravíme, v něm zachováme všechny živiny a zároveň máme jistotu, že je naše strava zcela přirozená.
Proč zrovna syrová strava?
Při překročení teploty 42°C se z potravy vytrácejí všechny tělu prospěšné látky, jako např. enzymy, vitamíny atd.
Patří do vitariánské stravy živočišné produkty?
Rozhodně ne. Z biologického hlediska není člověk nastaven k tomu, aby konzumoval maso. Jednak tomu není přizpůsobeno naše vnitřní ústrojí, ale hlavně nejsme schopni si sami maso ulovit jako všichni masožravci (chybí nám např. tesáky, s jejichž pomocí bychom mohli masnou potravu naporcovat).
Kromě toho se v dnešní době (obzvlášť ve velkochovech) do masa přidávají nejrůznější chemické produkty, což je pro tělo naprosto nezdravé a spolehlivě ho to ničí.
Vitamin B12
Vitamin B12 je nepochybně jedna z věcí, kterou proti Vám vytáhne většina odpůrců zdravých životních stylů (ať už jde o vegetariánství, veganství, či vitariánství). Své argumenty obhajují tím, že masná potrava je jediný možný příjem vitaminu B12, který tělo tak nezbytně potřebuje (především k vytváření svalové hmoty).
Pravda je ovšem taková, že pokud dodržujete opravdu čistě vitariánskou stravu, vitamin B12 se v těle vytváří sám. Bezmasá jídla tento vitamin B12 skutečně neobsahují, nicméně pro lidi také není přirozené přijímat ho v potravě. Proto je vitariánství tolik důležité, jen pomocí tepelně neupravené stravy se v těle vitamin B12 může přirozeně tvořit.
Vitariánská strava pro fyzicky namáhané lidi
Možná přemýšlíte nad tím, jestli se pro Vás tato strava hodí i v případě, že patříte mezi těžce pracující lidi nebo sportovce. Odpověď je jednoznačně ano, pokud si dokážete jídelníček pečlivě předem připravit, je to dokonce mnohem lepší než strava vařená. Např. známý kulturista Stephen Arlin, který je sám vitarián, představuje zcela jasný důkaz toho, že syrová strava je opravdu pro všechny.