Dýně Hokaido vyčistí vaše tělo od škodlivin
Spousta lidí má dýně spojené hlavně s Halloweenem jako strašidelnou dekoraci, nebo ještě tak znají dýňový kompot. V posledních letech se ale tohle trochu jednostranné vnímání dýní naštěstí začíná měnit. Dýně se objevují v obchodech a na farmářských trzích, k dispozici je spousta receptů s dýněmi. Lidé znovu objevují tuhle potravinu a kouzla, která se s ní dají dělat. Nejširší využití přitom má dýně Hokaido.
Královna mezi dýněmi
Existuje celá řada druhů dýní, přičemž některé jsou pouze dekorační. Jiné jsou ale lahodnou pochoutkou k jídlu. Nejčastěji se setkáte s dýní Hokaido. Má oranžovou barvu včetně dužiny. U dýní mohou dužiny mít různou barvu i charakter. Barevná škála se vyznačuje od nazelenalé přes žlutou až po oranžovou, charakter dužiny pak od jemné přes vláknitou až po kašovitou či moučnou. Právě rozmanité využití a výživová hodnota dělá dýni Hokaido královnou mezi těmito plodinami.
Víte, že se dýně Hokaido od nepaměti pěstuje v oblastech Dálného východu? Odtud se rozšířila do Ameriky. Podle některých teorií ale její dávný původ sahá do Nové Anglie. V současnosti už zdomácněla i u nás.
Prakticky 90 % plodu dýně tvoří voda. Díky tomu dýně působí močopudně, pomáhá vylučovat z těla odpadní látky. Velmi tak pomáhá metabolismu a hubnutí. Na zhruba 100 gramů hmotnosti dýně připadá asi 37 kcal. Najdete v ní velké množství vlákniny, která pomáhá trávicímu systému. Povzbudí střeva, rozproudí metabolismus. Zasytí na delší dobu, což velmi pomáhá při odbourávání přebytečných kilogramů.
Zdroj mnoha vitamínů
Bez nadsázky je možné dýni Hokaido považovat za vitamínovou bombu, tím spíše, že dozrává na podzim, když už skončila sezóna letního ovoce a zeleniny. Proto je dobré tuto sezónní potravinu maximálně využít.
Dýně obsahuje řadu minerálů a stopových prvků:
- vápník
- hořčík
- fosfor
- draslík
- železo
Výjimkou nejsou ani vitamíny, a to především betakaroten čili provitamín A, dále vitamíny B, C.
Hodí se i pro diabetiky
Poměrně nízký obsah sacharidů dýni posunuje i do kategorie potravin vhodných pro nemocné cukrovkou.
Podíl jednotlivých nutričních složek ve 100 gramech dýně je:
- 8,8 g sacharidů
- 1,7 g bílkovin
- 0,23 g tuků
-
1,6 g vlákniny
Všestranná dietní potravina
Jedná se o zeleninu, která funguje jako podpora tvorby žluči a moči, dokáže z těla vyloučit toxiny. Proto bývá i součástí diet na úpravu činnosti žlučníku, sleziny, slinivky břišní a žaludku.
Velkou výhodou je velmi nízký obsah sodíku a naopak vysoký obsah draslíku. Proto se dýňová dužina stává doplňkem diet s nízkým obsahem soli na snížení krevního tlaku, na potíže se srdcem a ledvinami. Oranžová barva dýně navíc jasně upozorňuje na obsah betakarotenu, který blahodárně působí na váš zrak a pokožku, kterou dokáže bránit před škodlivinami za slunečního záření. Působí v těle i proti volným radikálům, posiluje imunitu.
Tip pro vás: Chcete-li hubnout s dýní, zkuste například dýní nahradit méně zdravé a kalorické přílohy. Dá se připravit dušená dýně, dýňové pyré, nebo ji třeba smíchat s bramborami a připravit si chutnou bramborovo-dýňovou kaši k masu. Obměníte jídelníček a získáte novou, výživově hodnotnou potravinu.
Radost pro šikovné kuchařky
Kuchyňské využití dýně je velmi všestranné, dá se připravit na sladko i na slano. Můžete zkusit různé způsoby přípravy od vaření přes dušení, pečení až po grilování či gratinování. Na chuť je Hokaido jemně oříšková.
Skvělým doplňkem hlavního jídla jsou dýňové kompoty. Dýni si můžete naložit sami doma, a to jak na sladko (dýňový kompot), tak i na slano. Poslouží vám k tomu fermentor Kuvings - přístroj pro výrobu nakládané zeleniny a ovoce, výrobu sirupů, sýrů a jogurtů.
V deštivých podzimních dnech vás dokáže zahřát chutná dýňová polévka. Na snídani se dá připravit dýňová pomazánka, chcete-li si zamlsat, upečte si dýňový koláč. Milovníky grilování určitě nadchne, je skvěle použitelná i pro grilovací večírky. Šikovní kuchaři a kuchařky mají z podobných plodin radost. Mohou uplatnit svoji fantazii.
Tip pro vás: Chcete si koupit v obchodě dýni a nevíte, jak poznat kvalitní a správně zralou? Kupte pevný a sytě oranžově zbarvený plod s tvrdou a hladkou slupkou. Dýni Hokaido není nutné loupat, klidně můžete nechat očištěnou slupku. Vařením změkne, nemusíte se bát, že bude příliš tvrdá. Zbytečně ale dýni nepřevařujte, ztrácí tím výživovou hodnotu.