28-denní očistná kúra
Jaro se nám konečně ukazuje v celé své kráse, a proto nejedna osoba přemýšlí, zda nedopřát organismu nějakou očistnou kúru. Jednou z takových detoxikačních kúr, která se těší velké popularitě, je i takzvaná 28denní očistná kúra podle Antónie Mačingové. A my vám ji dnes více přiblížíme.
Očista versus dieta?
Vzhledem k tomu, že si někteří tuto očistnou kúru pletou s redukční dietou, je třeba hned na začátku upozornit, že hlavním cílem není ztráta kilogramů, ale očištění organismu od toxinů a dalších škodlivých látek. Smyslem detoxikace je především nastartování metabolismu, podpora vstřebávání živin v těle a v neposlední řadě zlepšení stavu pokožky, vlasů a nehtů.
Další výhody očistné kúry:
- úprava krevního tlaku
- zlepšení funkce štítné žlázy
- zmírnění otoků a bolesti dolních končetin
- zmírnění menstruačních bolestí
Cítíte se unavení a takříkajíc bez energie?
Hektická doba, neustálý stres, nepravidelná životospráva, špatný pitný režim – to všechno představuje negativní stránku dnešní doby. Proto je čas od času dobré dopřát našemu organismu, aby se opět řádně nastartoval!
Proč 28 dní?
Podle autorky očistné kúry Antónie Mačingové, slovenské odbornice na zdravou výživu, je zapotřebí, aby celý proces očisty trval po dobu 28 dní. Právě během této doby totiž dochází nejen k revitalizaci a obnově kolagenu v buňce, ale taktéž k řádné očistě střev.
Zásady 28-denní očistné kúry
Zásadou číslo jedna je pravidelný pitný režim! Denně byste měli vypít tři až čtyři litry převařené vody. Naopak z pitného režimu vyřaďte veškerý alkohol a kofeinové nápoje snižte na minimum. Antónie Mačingová v rámci této kúry sestavila i jídelníček doporučených pokrmů, jejichž velkou výhodou je, že jich můžete sníst tolik, dokud se nebudete cítit plní. Poslední jídlo si dejte ale minimálně dvě hodiny před spaním. Pozor však, vždy se musí jednat o doporučené pokrmy!
Základní suroviny 28-denního jídelníčku:
- červená řepa
- mrkev
- brokolice
- fazolové lusky
- sýr
- vejce
- olivový olej
- jogurt
- mandle
- ořechy
- sušené švestky
- med
- skořice
- jablko
- rozinky
Salát z červené řepy
Ingredience:
- 200 g řepy
- 100 g čerstvé nebo sterilované mrkve
- 100 g sterilovaného nebo mraženého hrášku
- 100 g kyselých okurek
- sůl, pepř
- olivový olej
Příprava:
Nejprve dejte vařit neoloupanou řepu. Po přibližně dvou hodinách by řepa měla být dostatečně měkká, tak ji nechte zchladnout a poté ji oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Poté k ní přidejte sterilovanou zeleninu nakrájenou na kostičky. Pokud jste se rozhodli použít čerstvou mrkev, chvíli ji povařte, aby trochu změkla. Poté ji taktéž nakrájejte na kostičky a přidejte k zbývající zelenině. Salát nakonec dle chuti osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.