Zdravé recepty na palačinky
Palačinky a lívance, kdo by je neměl rád? Patří mezi oblíbená jídla hlavně v létě, kdy je lze nazdobit čerstvým ovocem. Jenže pokud chcete dodržovat dietu a hubnout, zpravidla se s tím konzumace palačinek moc nekamarádí. Naštěstí existují i varianty palačinek a lívanců, které mohou být opravdu zdravé a vaši štíhlou linii nijak neohrozí.
Velké množství jednoduchých sacharidů
Položme si otázku, proč jsou vlastně palačinky nezdravé? Odpověď určitě zvládnete vytvořit sami. Samozřejmě je příčinou především vysoký obsah jednoduchých sacharidů. Klasické palačinky se totiž připravují z bílé mouky. Je tedy logické, že tělu dodají jednoduché rychle vstřebatelné cukry. Tím pádem způsobí vzrůst a následný pokles glykémie. Pokud je rychle nespálíte pohybem, budou základem na tukové polštářky. Nežádoucí faldíky přitom obvykle vznikají hlavně na břiše jako velmi nebezpečný viscerální tuk a potom také na hýždích a stehnech.
Kromě toho těsto na palačinky obsahuje také mléko. Mnohé kuchařky používají plnotučné. V zájmu zdravé výživy je vhodné nahradit ho polotučnou nebo odtučněnou variantou.
Smažení zvyšuje kalorickou hodnotu
Dále je nutno zmínit, že se palačinky připravují smažením na oleji. Právě smažení je z pohledu zdravé výživy tím nejméně vhodným způsobem přípravy jídla. Smažená jídla jsou vysoce kalorická.
Ani samotná náplň palačinek nenechává experty na zdravou výživu v klidu. Nutela je sice velmi oblíbená, ale obsahuje spoustu tuku a výhrou nejsou ani sladké marmelády.
Jak by tedy měly vypadat zdravé recepty na palačinky?
Místo pšeničné mouky použijte mouku celozrnnou. Můžete zkusit pohankovou, špaldovou nebo žitnou mouku. Dodáte tím pokrmu více komplexních sacharidů, které se štěpí a tím pádem i do krve uvolňují postupně. Nezpůsobí tedy skokový nárůst glykémie.
Různé druhy celozrnných mouk se dají také vzájemně kombinovat. Udělejte si třeba těsto, v němž bude třetina žitné, třetina špaldové a třetina pohankové mouky.
Víte, že například špaldová mouka obsahuje širokou škálu vitamínů skupiny B? Kromě toho v ní najdete i hořčík, draslík, železo, fosfor a zinek.
Bílá mouka se také dá nahradit mletými ovesnými vločkami, které mají stejně jako celozrnná mouka vyšší obsah složených sacharidů.
Mléko dávejte odtučněné nebo používejte rostlinná mléka (sójové).
Palačinky s poloviční kalorickou hodnotou
Smažte na kokosovém oleji (pro přípravu sladkých pokrmů je nejvhodnější). Dávejte minimum tuku, spíše pánev olejem jenom lehce vytřete.
Postarat se o zdravější náplň palačinek je docela snadné. V létě je nejvhodnějším plnivem čerstvé ovoce. Borůvky, maliny, jahody, ostružiny… toto ovoce je vynikajícím zdrojem antioxidantů. V létě si také můžete sami připravit marmeládu z čerstvého ovoce – minimálně víte, co jste do ní dali. V zimě sáhněte po marmeládách s minimálním obsahem cukru. Když se pořádně porozhlédnete v obchodech, určitě na ně narazíte. Jsou běžně k dostání.
Přidejte do neslazené náplně také nízkotučný tvaroh nebo Cottage sýr, obojí obsahuje kvalitní bílkoviny. Tělu tím dodáte i další výživovou složku.
Věděli jste, že palačinka z bílé mouky má asi 547 kJ (cca 131 kcal). Ovšem palačinka ze špaldové mouky jenom 277 kJ, čili 66 kcal. Energetická hodnota je tedy poloviční.
RAW palačinky
Pokud máte doma výkonný mixér a sušičku potravin s nastavitelnou teplotou, můžete si udělat skvělé RAW banánové palačinky.
Ingredience:
2 banány
citronová šťáva
skořice
oříšky dle chuti
Postup:
Banány společně s citronovou šťávou a špetkou skořice rozmixujete do hladkého těsta. Těsto rozprostřete na pečicí papír a nechá se sušit. Teplota ale v žádném případě nesmí překročit 45 °C. Suší se i pět hodin. Následně se krájí na čtverce a může se mazat například krémem z rozmixovaných oříšků.
Lívance z banánového těsta
Z banánového těsta se dají připravit i výborné lívance.
Ingredience:
1 banán
2 vejce
kokosový olej na smažení
Postup:
Na kousky nakrájený banán rozmixujete s vejci a vytvoříte hladké řidší těsto. Placky smažíte na kokosovém oleji.
Banán patří mezi nutričně velmi hodnotné ovoce, najdete v něm velké množství hořčíku, draslíku nebo fosforu či vápníku, kromě toho i trochu zinku, mědi či manganu.
Díky úpravám receptů a změně surovin za zdravější vytvoříte z palačinek či lívanců velmi lehce stravitelné jídlo, které vašemu tělu dodá nejenom energii ve formě sacharidů, ale i vlákninu a bílkoviny. Má také mnohem nižší glykemický index. Klasický těžký sladký pokrm tak můžete posunout na novou úroveň, která bude plně vyhovovat kritériím zdravé výživy, nebo dokonce dietě.