Zdravé grilovací dresinky
Spousta lidí u nás si oblíbila grilování. Vzdělávání v tomto oboru už naštěstí dostatečně pokročilo, a proto většina lidí ví, jak připravit maso či zeleninu na grilu zdravě a přitom chutně. Dají se připravit třeba skvělá krůtí prsa, které následně doplníte šťavnatým chutným salátem. Díky tomu se pokrm dobře odlehčí. Všechno se potom dá buď podtrhnout, nebo naopak zkazit dresinkem.
Grilujte zdravě
Vodní, lávové či kontaktní grily vám při správném postupu grilování zajistí dokonale a zdravě připravenou pochoutku, nad kterou se rozhodně nebude ošklíbat ani expert na zdravou výživu. Když k ní přidáte zeleninový salát, připravený třeba z ledového salátu, cherry rajčátek a oliv, jde o skvělou tečku. Zda ale půjde o zdravou a chutnou pochoutku, záleží i na tom, jaký zvolíte dresink. Můžete jím pokrm pozvednout na ještě vyšší úroveň, nebo ho úplně „pohřbít“, a to jak pokud jde o zdravou výživu, tak i chuť.
Levnou kupovanou omáčkou můžete všechno zkazit
Zalijete-li maso tunou levného kupovaného dresinku ze supermarketu, zničíte nejenom chuť, ale i své předsevzetí jíst zdravě. Kvalitně připravené maso přebije univerzální omáčka, která může mít tu příchuť česneku, nebo třeba chilli papriček. Především ale obvykle obsahuje spoustu konzervantů, umělých barviv a koktejlů, za které vám vaše tělo rozhodně nepoděkuje. Dresinkové omáčky z obchodů často obsahují i hodně sacharidů. Jde o takzvané skryté sacharidy, získané díky všem ingrediencím omáčky dohromady. Na první pohled by vás vůbec nenapadlo, že tady můžete sacharidy najít. O to je to nebezpečnější.
Přečtěte si někdy v supermarketu složení těchto hotových omáček na grilování. Nejspíše budete nepříjemně překvapeni.
Kupované omáčky mají dlouhou trvanlivost, z čehož vyplývá, že zde musí být vysoký obsah konzervantů. Nikdo by si také nekoupil šedohnědou nepříliš vábně vypadající směs, proto přicházejí na řadu umělá barviva. A samozřejmě všichni si chtějí užít výrazné aroma a chuť, takže koktejl dotváří různá dochucovadla. Možná to vypadá na první pohled hezky a ošálí vaše chuťové buňky. Uvědomte si ale, že tohle musí váš žaludek, střeva, játra a ledviny zpracovat. S mnoha věcmi si orgány neví moc rady, a tak se tyto látky ve vašem těle usazují.
Pozor na nadměrné množství soli. Všude se mluví o tom, že příliš mnoho solíme. Kdybyste spočítali všechnu sůl, kterou za dne sníte – pozor, nejde jenom o to, že si posolíte oběd – divili byste se, k čemu byste došli. Spoustu soli zkonzumujete skrytě v různých instantních a konzervovaných jídlech a také pochutinách, jako jsou právě dresinky. O důvod víc je nekupovat a připravit si vlastní domácí variantu.
Vsaďte na svoje dochucovadla
Chcete-li si připravit svoje vlastní zdravější dresinky, není nic jednoduššího. Přesně víte, jaké suroviny do nich použijete. Navíc budou plně odpovídat vašim chutím. Proto zapomeňte na hotové produkty ze supermarketů a připravte si vše sami. Začněte od jednoduchých základních chutí.
Domácí hořčice podle vaší chuti
Zkuste domácí hořčici. Počítejte s asi půl kilem směsi černých a bílých hořčičných semínek, 250 ml jablečného octa, asi 100 gramy cukru a přibližně kávovou lžičkou soli, trochou pepře. Semínka buď semelte, nebo nadrťte paličkou. Dejte je do misky, přilijte ocet, přisypte cukr, osolte, opepřete. Míchejte vařečkou, až bude směs úplně hladká. Můžete dochucovat třeba medem, chilli papričkou – je jenom na vás, zda chcete sladší, nebo naopak ostřejší hořčici.
Udělejte si vlastní kečup
Pochutnat si můžete i na vlastním kečupu. Sežeňte si minimálně kilo zralých rajčat (klidně i více), dvě jablka, jednu středně velkou cibuli, jeden bobkový list, tři hřebíčky, kávovou lžičku soli a cca 120 g cukru. V záloze mějte ocet a skořici. Rajčata omyjte, odstraňte bubáka a nakrájejte je na čtvrtky. Jablka omyjte, oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíce. Pokrájená rajčata, jablka a cibuli vložte do hrnce. Nezapomeňte na hřebíčky, bobkový list a cukr, to vše do směsi přidejte. Zalijte trochou vody a vařte, dokud vše není měkké. Můžete přisolit, přidat ocet či skořici, vše podle vašeho mlsného jazyka. Odstavte z plotny a po vychladnutí pasírujte přes síto, nebo rozmixujte např. v novém mixéru Vitamix Ascent 3500, který se postará o dokonalou hladkou konzistenci.
Nezapomeňte na domácí majonézu
Jeden žloutek, jedna kávová lžička dijonské hořčice, 200 ml za studena lisovaného oleje (slunečnicový, olivový), trocha citronové šťávy a špetka soli a pepře. To jsou ingredience na domácí majonézu. Žloutek smícháte s hořčicí, osolíte a opepříte a mixujete, případně šleháte v misce, za postupného přidávání oleje.
Jednoduchý základ pro dip
Dipy mohou vycházet ze zakysané smetany, které budete potřebovat 250 ml. Můžete k ní přidat lžíci domácí majonézy. Na česnekový dip s pažitkou se vám bude hodit pět stroužků česneku, které oloupejte a prolisujte. Přidejte je ke směsi zakysané smetany, majonézy. Vsypte trochu nadrobno nasekané pažitky. Pečlivě promíchejte, osolte a opepřete. Můžete dip různě obměňovat, třeba místo česneku použít křen atd.