Zapomeňte na cukr, slaďte zdravě
Pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že bílý cukr není ničím, co bychom pro naše bytí nutně potřebovali. A co víc, rafinovaný cukr představuje doslova bílý jed, který je přidáván do mnoha potravin jen proto, aby nám více chutnaly. Bohužel však neobsahuje nic, co by nám jakýmkoli způsobem prospělo. Bílý cukr je tak doslova pouze rychlá energie, kterou je třeba spálit, neboť v opačném případě můžeme očekávat nárůst tukových zásob.
Jestliže milujete sladké, nebo když pečete vánoční cukroví, nemusíte se ho vzdát, zkuste však vyzkoušet některé ze zdravějších způsobů slazení.
Bílý cukr zvyšuje obezitu a snižuje imumitu
Jistě jste už zaznamenali statistiky, které potvrzují to, co mnohdy den co den vídáme, a to narůstající počet obézních osob. Kromě tučných jídel a populárních fast foodů je jedním z důvodů taktéž bílý cukr, který je téměř všude – v pečivu, mléčných produktech, džusech či limonádách. I z toho důvodu stojí zamyslet se nad tím, zda bychom nemohli používat alespoň zdravější typy sladidel.
Rafinovaný cukr kromě hmotnosti či hladiny cukru v krvi taktéž negativně ovlivňuje množství minerálních látek v našem těle, díky čemuž snižuje i imunitu našeho organismu.
Oslaďte si život zdravějšími přírodními sladidly
Přemýšlíte, jak byste klasický bílý cukr nahradili? Způsobů je opravdu hodně! Mezi nejčastější a nejoblíbenější přírodní sladidla patří například med, javorový sirup, agávový sirup, melasa nebo stévie.
Med je klasikou, která nechybí pravděpodobně v žádné domácnosti, a přesto není využíván tak, jak by mohl být...
Stévii je možné pořídit ve formě tekutého sladidla, nebo si ji můžete vypěstovat ve formě rostlinky a používat její lístky ke slazení. Stévii lze zároveň uchovat ve formě sušených lístků. Ve srovnání s cukrem je stévie až 300krát sladší!
Výborné jsou ke slazení nejrůznější sirupy. Záleží jen na vaší chuti, zda sáhnete po agávovém, javorovém, datlovém, ovesném, rýžovém či ječném sirupu. Každý má svou specifickou chuť i aroma, a proto se hodí pro různé použití v kuchyni. Američané by si například své klasické „pancakes“ nedovedli představit bez vynikajícího javorového sirupu.
Sirup si také můžete vyrobit sami doma dle své chuti. Fermentor Kuvings je naprostou novinkou pro domácí gastronomii. Ve fermentoru si vyrobíte vlastní domácí sirup, ocet, jogurty i sýry, anebo kvašenou zeleninu.
Přírodní sladidla můžete používat k ochucení vašich nápojů či smoothies, ovesné kaše, moučníků a dezertů či čehokoliv, co vás napadne. Pamatujte však, že přírodní sladidla jsou zpravidla mnohonásobně sladší, a tak použijte podstatně menší množství, než kolik byste využili bílého cukru.
Nezapomeňte také, že i přírodní sladidla stále představují jednoduché cukry, a proto jejich nadměrná konzumace může nepříjemně ovlivnit vaši hmotnost. Na druhou stranu se jedná o mnohem zdravější alternativu slazení, neboť z přírodních sladidel získává náš organismus řadu prospěšných látek.