Višně
Višně, které se u nás pěstují, dělíme dle druhu na amarelky, kyselky, skleněnky, sladkovišně. Jsou kyselejší než třešně, ale jsou také plné vitamínů, minerálů, jsou přínosné pro naše zdraví. Mají svou specifickou chuť. Můžeme je konzervovat, sušit, mrazit. Používáme je na výrobu džemů, šťáv, přidáváme do koláčů, dezertů. Vyrábí se z nich například griotka nebo jsou součástí dalších likérů. Višňové dřevo se také používá při výrobě nábytku. Sušené višně absorbují teplo, proto se v lidovém léčitelství používaly v látkových sáčcích při snižování horečky. Obráceně se pro zahřátí používaly nahřáté na prochladlé tělo.
Působí při detoxikaci organismu, podporují látkovou výměnu, jsou prospěšné při potížích se zácpou, posilují obranný systém organismu, mají odvodňující účinek, chrání srdce, cévy, pomáhají při cukrovce. Podílí se na tvorbě krve, mají vliv na odolnost proti stresu, zvyšují imunitu a odvádějí z těla těžké kovy a přídavné látky, které konzumujeme s průmyslově zpracovanými potravinami, mají vliv na štítnou žlázu. Díky obsahu jódu, také snižují riziko rakovinného bujení, jsou jako prevence onemocnění jater, ledvin, močového měchýře a velmi účinné při zánětech.
Obsahují vitamíny A, C, skupinu B, E, nejvíce zastoupeny z minerálů jsou železo, hořčík, jód, draslík, fosfor a samozřejmě vláknina.
Recepty
Kokosové kuličky s višňí
Můžeme použít kokos, mák, mleté ořechy, přidáme sladidlo (používám med nebo rýžový sirup) a kokosový tuk. Vytvarujeme těsto, z kterého vytvoříme váleček, krájíme kousky, z kterých uděláme kuličky, do kterých vložíme višni.
Dezert se zakysanou smetanou a višněmi
Kysanou smetanu smíchanou se žervé mícháme půl na půl, osladíme dle chuti, prokládáme do sklenice vrstvu krému, vrstvu odpeckovaných višní, můžeme proložit piškoty nebo domácím müsli, poslední vrstvu polijeme čokoládou a ozdobíme také višní s mátou a dáme vychladit.
Zmrzlina
Dáme zmrazit višně a nakrájené banány na kousky (banán je ideální podklad pro míchání jak zmrzlin, tak různých koktejlů, vytváří krémovou chuť i konzistenci), potom vše rozmixujeme a podáváme. Višně úžasně chutnají v kombinaci s čokoládou, můžete do ní nalámat kousky kvalitní čokolády nebo s ní polít zmrzlinu.
Višně v čokoládě
Čokoládu na vaření dáme do vodní lázně, přidáme trošku šlehačky (asi 2 lžíce) a mícháme, aby vznikla hmota, pozor aby nebyla moc řídká. Buď si jí nalijeme do formiček, kam dáme před nalitím višně a máme z toho čokoládové bonbony. Nebo do směsi višně rovnou namícháme a nalijeme do větších formiček a budeme mít čokoládu. Višně používáme sušené. Občas přidám ještě sušený kokos či oříšky. Tuto pochoutku si můžete připravit i z živé raw čokolády.