Třešně
Jooo třešně zrály, sladký třešně zrály… Kdo by neznal tuto písničku, a kdo by se netěšil na sladké třešně, které jsme jako děti chodili trhat do třešňovek. Třešně se řadí mezi peckoviny. Používají se i v kosmetice, protože zpomalují stárnutí. Připravujeme z nich šťávy, dezerty, koláče, vína, ale nejlepší jsou přímo trhané ze stromu.
Třešně mají skvělé účinky na naše zdraví. Mohou nám dopomoci k lepšímu spánku, zlepšují kosterní soustavu, svaly. Máte-li dýchací potíže, i tady třešně mohou pomoci. Působí protizánětlivě. Čím jsou tmavší, tím jsou lepší, mají větší obsah zdraví prospěšných látek.
Ve větším množství působí močopudně a mají odvodňující účinek, hodí se při různých redukčních kúrách. Jsou vhodné pro lidi, kteří trpí dnou, zánětlivostí při artritidě, odstraňují otoky, bolesti.
Šťáva ulehčuje odkašlávání. Odvar z listí zastavuje krvácení. Obsahují vitamíny C, B1, B2, B6, PP, kyselinu listovou, mezi minerály jsou nejvíce zastoupené draslík, hořčík, fosfor, stopové prvky železa, bor, mangan, zinek a měď. Díky tomuto složení také pomáhají při chudokrevnosti, tvorbě červených krvinek.
Recepty
Ovocný karobový krém
4 banány, nepražený karob nebo kvalitní kakao rozmixujeme a dáme do pohárků, posypeme rozmačkanými třešněmi.
Mléčná sladká rýže s třešněmi
Nebělenou rýži přírodní uvaříme v kokosovém mléce, osladíme dle chuti, sladíme medem, dáme do formiček a potom vyklopíme na talíř. Hustě posypeme rozmačkanými třešněmi nebo i višněmi. Můžeme si je i rozmačkat a nechat zhoustnout varem, přidáme trochu třtinového cukru, který tam funguje jako karamel.
Sušené třešně
Třešně odpeckujeme a dáme si je usušit, buď když je velké vedro na sluníčku nebo v sušičce, případně na nízkou teplotu v troubě. Získáte velmi zdravé mlsaní bez chemie a zbytečného cukru, používejte všude tam, kde používáte například rozinky. Dají se použít i jako čaj. Můžete si připravit kvalitní černý čaj, při louhování tam přidejte pár sušených třešní. Tento čaj se dá pít jak horký, tak ledový. Osladíte dle Vaší chuti.
Čokoládová bábovka s třešněmi (varianta bezlepek)
350 g vypeckovaných třešní, 150 g bezlepkové mouky, 50 g pohankové mouky, 1 puding čokoládový, 1 prášek do pečiva bez fosfátu, 120 g třtinového cukru, vanilku, 5 vajec, 150ml oleje, 100 g nasekané čokolády.
Vše mimo třešní a čokolády vyšleháme šlehačem, potom lehce vmícháme čokoládu a třešně. Nalijeme do formy a dáme péct. Pečeme 180 stupňů asi 45 minut.