Švestky
Naše země nám opravdu dává úžasné potraviny, mezi které patří švestka. Je malým zázrakem jak čerstvá, právě utržená ze stromu, tak sušená. Jedná se o peckovice, barvy modré až temně fialové. Jsou nádherné a nesmírně zdravé. Posilují oči, pomáhají při šerosleposti, barvosleposti, chrání proti UV záření. Jsou prevencí proti rakovině, pozitivně působí na krvetvorbu, preventivně fungují i proti chřipkám a nachlazení, hojí rány, zlepšují vstřebávání železa. Obsahují antioxidanty, tím snižují riziko nemocí jako je astma, artritida, infarkt, rakovina apod. Působí také proti stárnutí. Mají projímavý účinek. Posilují mozek, cévy, kosti.
Obsahují vitamín C, draslík, který hlídá vše, co se týká krve, srdce, tělních tekutin. Vláknina obsažená ve švestkách je důležitá při vyprazdňování, hořčík ten má na starosti, abychom nebyli unavení, neměli křeče, deprese. Samozřejmě mají čistící schopnosti a jsou tedy vhodné při detoxikaci organismu. Jsou velmi vhodné pro pleť, celkově pro celou kůži, omlazují organismus, budete mít krásné vlasy.
Sušené švestky jsou ideální při hubnutí, při chuti na sladké, nahradí nám nezdravé krekry. Udržují si veškeré živiny i po šetrném usušení.
Recepty
Švestky s mákem
Švestky odpeckujte, mletý mák zalijte trochou teplé vody a přidejte javorový sirup nebo med, zamíchejte a je to.
Sušené švestky v čokoládě s mandlí
Sušená švestka, dovnitř dáme mandličku, namočíme půlku takto upravené švestky do čokolády.
Raw povidla
Potřebujeme 100g sušených švestek, 100g rozinek, dle chuti kakao ( i dobrý likér pro ne-raw verzi). Švestky a rozinky namočíme přes noc a druhý den vše rozmixujeme. Ihned podáváme. Můžeme jíst samotné jako puding nebo použít jako polevu. Někdy si do této hmoty lze přidat i chilli.
Tato povidla můžeme použít i na mrkvové nudle, které si vytvoříme na spiralizéru. To je velmi zajímavá kombinace.