Slunečnicový olej: jedině za studena lisovaný
Jedním z velmi diskutovaných témat, co se týká zdraví, jsou rostlinné oleje. Otázkou především zůstává, které jsou vhodné, nevhodné nebo velmi škodlivé. V dnešním článku se zaměříme na hojně používaný slunečnicový olej.
Kvalitní slunečnicový olej patří i do studené kuchyně
Jak už název napovídá, jde o olej vyráběný ze semen slunečnic. Slunečnicový olej je obecně vnímaný spíše jako levná varianta oleje pro teplou kuchyni. Ovšem pokud máme k dispozici kvalitní nerafinovaný a především za studena lisovaný olej, nemusíme se bát ho použít i ve studené kuchyni.
Použití slunečnicového oleje
Každý olej má svůj teplotní bod, při kterém se začíná přepalovat a může mít negativní vliv na zdraví. Slunečnicový olej má svůj teplotní bod při 180 °C, kdežto například řepkový olej až při 240 °C. Řepkový olej je tak ve srovnání se slunečnicovým mnohem vhodnější na smažení. Slunečnicový olej je ovšem oblíbený nejen kvůli nízké ceně, ale také vzhledem ke své neutrální chuti a vůni.
Slunečnicový olej lisovaný za studena a používaný do teploty 180 °C není škodlivý. Ve studené variantě může být dokonce velice prospěšný našemu zdraví.
Tip pro vás: Vyrobte si domácí slunečnicový olej. Prostřednictvím lisu na olej Yden získáte kvalitní za studena lisovaný olej bez konzervantů.
Vliv slunečnicového na naše zdraví
Slunečnicový olej preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám. Dále rovněž pomáhá při snižování cholesterolu v krvi nebo stimulaci látkové výměny. Obsahuje důležité vitamíny i nenasycené mastné kyseliny. Kromě jiného je velmi dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin, vlákniny, hořčíku, selenu, manganu, antioxidantů či bílkovin.
Při nadměrné konzumaci slunečnicového oleje bohužel může dojít například ke změně složení krevních tuků. V momentě, kdy začnou převažovat tuky, které mohou způsobit aterosklerózu, může dojít až k infarktu či cévní mozkové příhodě.
Slunečnicový olej také obsahuje kyselinu linolovou, která může způsobit snížení množství oxidu dusnatého v krvi, což vede ke zvyšování krevního tlaku. Kyselina linolová a její vyšší množství v organismu rovněž vede k vyšší míře oxidačního stresu organismu, který je spolupachatelem rozvoje některých nemocí.