Recenze fermentoru Kuvings
Fermentor Kuvings jsem koupila před rokem a půl. Chci totiž, aby moje dvě děti, i celá rodina samozřejmě, jedli co nejvíce zdravě. Snažíme se jíst základní plodiny, žádné polotovary nebo kupované směsi. Co můžeme, to si vyrobíme doma. Výhoda toho je, že víme, co jíme, máme kontrolu nad kvalitou a do celého procesu, od výběru potravin až po jejich přípravu, začleňuji také moje děti. Je totiž důležité, aby návyky na zdravou stravu měly už odmalinka a bylo to pro ně přirozené. Nechci, aby v budoucnosti trpěly nějakou nemocí, která vzniká ze špatných stravovacích návyků.
Proč jsem se rozhodla koupit fermentor?
O fermentoru jsem se dozvěděla díky článku, který pojednával o udržování zdravé střevní mikroflóry, jak náš trávící systém ovlivňuje imunitu, dobrou náladu a také dobrou fyzickou kondici. Fermentor Kuvings se mi ihned zalíbil z prostého důvodu, dá se v něm dělat více věcí najednou. Tím se liší od ostatních přístrojů podobného typu, které se specializují vždy jen na jednu věc. V Kuvingsu můžete připravit jogurt, čerstvý sýr, kvašenou nebo nakládanou zeleninu, sirupy s enzymy, ocet a ovocné víno. Všechny tyto potraviny, připravené doma, jsou neuvěřitelně zdravé a přínosné pro naše tělo. Další, velice důležitá věc pro mě byla, že do fermentoru vložíme dané suroviny, zapneme příslušný program a on už se o vše postará sám. Vše je rychlé, čerstvé a bez zbytečně stráveného času u plotny.
Obsáhlá kuchařka zdarma
Dalším velkým plus pro mě bylo, že jsem k fermentoru dostala také kuchařku, kde jsou přesně popsány postupy, jak připravit jednotlivé potraviny. Je tam také vysvětleno, co obsahují a jak přispějí našemu zdraví. Každá z jednotlivých potravin je následně rozvedena o krásné a chutné recepty v mnoha variacích, doplněné hezkými fotografiemi. To znamená, že mohu připravit nejen obyčejný řecký jogurt, ale také vím, kde jej mohu použít, co se s ním dá uvařit a jak jej obměňovat, abychom vždy jedli něco nového. Objevila jsem také díky tomu nové potraviny a nové kombinace surovin. Například jsem neměla tušení, že existují kvašené sojové boby - nattó, a přitom jsou tak zdravé a dobré! Nikdy by mě také předtím nenapadlo nakládat česnekový stonek nebo dělat ocet z mandarinek.
Jak celý proces probíhá?
Je to jednodušší, než to celé vypadá. Vždy si vyberu čerstvé plody, nejlépe z vlastní zahrádky, nebo v bio kvalitě. Pro mě je také důležité používat sezónní suroviny, nebo suroviny, které jsou kvalitní a dobře vyzrálé. Mléko používám vždy tučné, nebo polotučné (nikdy ne pasterované při vysokých teplotách nebo nízkotučné), také v bio kvalitě a přednostně od malých českých dodavatelů.
Následně se stačí rozmyslet, co budu dělat. Pokud se například rozhodnu, že budu dělat čerstvý sýr, existují dvě varianty. Buď jej udělám s přidáním citronu/octu nebo syřidla. Proces se výrazně neliší, nicméně výsledná chuť je trošku jiná. Čerstvý sýr, který vyrábím z mléka a citrónu má kyselejší chuť.
Postup výroby čerstvého sýru je opravdu jednoduchý:
Připravím si 1 litr kvalitního nepasterizované mléka a jeden sáček syřidla Kuvings. Do připravené nádoby naliji mléko, které jsem předtím ohřála na 35°C (dejte pozor, aby nebyla teplota vyšší, protože by se zničily bakterie) a přidám syřidlo. Vše dobře promíchám a umístím do fermentoru. Ručně nastavím na přístroji čas fermentace 1 hodinu a teplotu 35°C. Po hodině vyndám nádobu, obsah nakrájím na hranoly a nechám stát při pokojové teplotě. Takto odpočívá další hodinu než jej promíchám, nechám několik minut odpočinout, a pak už jej přemístím do další nádoby. Do této nádoby jsem předtím dala filtr na výrobu sýru, ten slouží k oddělení syrovátky. Většinou nechám sýr odkapávat přes noc, ráno už je krásně pevný a připravený ke konzumaci.
Kvalitní řecký jogurt zase připravuji s přidáním jogurtu s živými kulturami, a takhle podobně probíhá fermentování dalších surovin. Pro přípravu kvašené zeleniny a ovoce, octu, ovocného vína a sirupů už nepoužívám syřidlo nebo živé kultury, ale dle potřeby sladidlo, ocet, koření apod.
Co vše ve fermentoru Kuvings dělám?
Někdy si řecký jogurt vychutnám s ovocem, čerstvou marmeládou, nebo z něj dělám krémová smoothie, lahodné zmrzliny, nadýchané lívance a muffiny. Rádi si jej také vychutnáme na slano jako tzatziky, farmářský, olivový nebo curry dresing a naučila jsem se také výborný indický chléb naan. Syrovátku, která z procesu přípravy zbude, buďto pijeme jen tak, nebo ji používám jako přírodní masku na obličej.
Děláme také kefíry, ovocná lassí, jahodový a mrkvový sýr, sýry s ořechy, semínky, bylinkami a kořením. Jedno z mých oblíbených je borůvkové mascarpone, fíkový cheesecake nebo salát caprese.
Oba moji synové milují ovocné sirupy a limonády, které děláme. A já jsem ráda, že ačkoliv pijí ochucené nápoje, není to žádná chemie plná cukru, ale naprosto přírodní ochucená voda. Naprosto u nich vyhrává sirup z kiwi, ten si navíc vychutná i můj manžel, který si rád připravuje zázvorové pivo s kiwi sirupem. Já mám nejraději limonádu z granátového jablka a čaj z lotosu a gdoulí. Také jsem zjistila, že není jen vinný nebo jablečný ocet, ale také třeba fíkový, jahodový nebo banánový. V podstatě můžete použít jakékoliv ovoce a dokonce i zeleninu a bylinky.
Co se týče vína, tak u nás na celé čáře vyhrálo višňové víno a víno z tropického ovoce. Návštěvy si pochvalovaly i švestkové víno.
Z kvašené zeleniny a ovoce dělám nejčastěji nakládanou řepu se zázvorem, neexistuje snad lepší prevence chřipky! Můj manžel miluje klasiky, jako je kvašené zelí, nebo nakládané papričky. Na zimu si také nakládáme ovoce.
Fermentor Kuvings se beze sporu stal jedním z nejvíce používaných kuchyňských přístrojů, které máme. Naprosto milujeme vše, co v něm připravujeme. A i když u nás běží skoro každý den, nejeví žádné známky opotřebování. Navíc je to opravdu designový kousek! Určitě bych ho doporučila všem, kdo dbají na zdraví své rodiny a rádi si pochutnají na výtečném jídle. Musím také říci, že ve výsledku i dost ušetříme, protože kupovat kvalitní jogurty a další potraviny se opravdu prodraží.