Rakytník řešetlákový zvyšuje imunitu i odolnost proti stresu
Dlouhodobý stres, nevhodná a nutričně chudá strava, to jsou důvody, které vedou k tomu, že lidské tělo trpí sníženou imunitou, nemá dostatek vitamínů a je náchylné k nemocem. Módou se proto stává konzumace takzvaných superpotravin, které působí jako vitamínové bomby a pomáhají organismu doplňovat živiny a energii. Do této skupiny patří i rostlina rakytník řešetlákový.
Rakytník pomáhá už tísíce let
Pravlastí keříků rakytníku jsou oblasti Mongolska, Číny, Nepálu a Indie, ovšem v současnosti už ho najdeme i v Evropě. Můžete se s ním potkat i v českých zahrádkách, kde je mnohdy pěstován jako okrasná rostlina. Ne každý z pěstitelů ovšem nejspíš tuší, jaký význam keřík s bobulemi měl a stále má v medicíně. Číňané, Mongolové ale také Tibeťané a Rusové si už dávno prověřili jeho léčivé účinky a stal se u nich rostlinou hojně používanou v lidovém léčitelství. Propaguje ho ostatně už tibetský spis nazvaný v překladu „Čtyři knihy lékopisů“, pocházející z let 773–783 n. l. Nejde tedy o žádnou novinku, ale staletími prověřenou léčivou stálici.
Víte, že Rusům se daří jeho šlechtění? Vypěstovali i nové odrůdy.
Pomáhá při chorobách:
- jater
- plic
- kloubů
- kůže
Dokáže:
- regulovat krevní oběh
- urychlit hojení ran včetně rozsáhlejších popálení
- regenerovat organismus po vážnějších chorobách, a to i infekčních
- posílit imunitu
- zlepšit odolnost proti stresu
Jaké vitamíny v bobulích najdeme?
Plody rakytníku jsou oranžové až červené. Už samotná jejich barva proto napovídá, že obsahují velké množství zdraví prospěšných karotenoidů. Obsahují vitamín A, vitamíny skupiny B, především B1, B2, B3, B6 a B9, vitamíny C, D, E a také K.
Zajímavé je, že odborníci na výživu často doporučují pomeranče, které mají vysoký obsah vitamínu C a jsou proto účinnou zbraní proti chřipkám a nemocem horních dýchacích cest. Ovšem při porovnání pomeranče a rakytníku v obsahu vitamínu C jednoznačně vítězí rakytník. Najdeme v něm desetinásobek vitamínu C oproti pomeranči. Jediná bobule rakytníku dokáže pokrýt doporučovanou denní dávku vitamínu C pro dospělého člověka.
Víte, že rakytník obsahuje více než 60 antioxidantů, nejméně 20 minerálů a spousty dalších zdraví prospěšných látek?
Jaká je chuť bobulí rakytníku? Sladko-trpká. Obsahuje-li více sacharidů, je chuť spíše sladší, je-li jich méně, převažuje trpkost.
Léčivé rakytníkové sirupy, oleje i džemy
Nejčastěji se rakytník užívá ve formě sirupů a olejů. Sirupy pomáhají posilovat imunitu, pokud člověk trpí jejím snížením, jsou účinnou a dlouhodobou prevencí stresu. V období chřipkových epidemií se doporučují na zvýšení odolnosti. Zvyšují energii při jarní únavě. Tlumí žaludeční potíže.
Rakytníkové oleje dokážou účinně ničit bakterie. Perličkou, která potvrzuje velmi všestranné účinky rakytníku, je skutečnost, že ruští kosmonauté oleje používali nejenom k doplnění vitamínů na svých vesmírných cestách, ale i jako ochranu proti negativním účinkům vesmírného záření.
V potravinářství jsou už i u nás dostupné likéry, džemy a kompoty, takže si můžete vyzkoušet, jak tato zázračná rostlina chutná, a udělat něco prospěšného pro své zdraví.
Domácí rakytníková šťáva
Připravte si vitamínovou bombu v podobě rakytníkové šťávy. Co budete potřebovat?
Bobule rakytníku (množství dle libosti)
Podle chuti cukr, med nebo agávový sirup
Bobule dobře umyjte a nechte okapat. Následně je můžete odšťavnit za pomoci šnekového odšťavňovače (odstředivka není na bobule příliš vhodná), nebo je propasírujte přes gázu. Poté přidejte sladidlo podle chuti, pro rychlejší rozpouštění můžete šťávu povařit na mírném plamenu.
Náš tip: pro lepší chuť zkuste přidat i další ovocné šťávy, například jablečnou či černorybízovou!