Rajčata
Rajčat existuje celá řada druhů, tvarů, barev. Dají se velmi dobře pěstovat, ať již na zahrádkách či polích, ale i na balkonech.
Jako vždy je nejlépe je jíst syrová, nicméně tady trošku uděláme změnu, jelikož v tepelně zpracovaných rajčatech dušením na malém množství oleje je více lykopenu než v čerstvých. Tato látka zabarvuje rajčata do červena a působí proti rakovině prostaty, chrání kůži, působí dobře i na srdce.
Lykopen obsahují například šípky, červené grapefruity, červené melouny atd. Nejvíce ho ale mají právě rajčata. Rajčata a pokrmy z nich si dopřejte několikrát týdně.
Rajčata podporují krvetvorbu, obsahují vitamíny A, K, kyselinu listovou, z minerálních látek a stopových prvků je to například draslík, fosfor, mangan, měď, hořčík, železo. Dále v nich nalezneme hodně antioxidantů.
Rajčatová omáčka, šťáva, kečup se většinou vyrábějí z čerstvých rajčat povařených s cukrem, solí, octem, bylinkami či kořením, někdy se přidává i jablečný protlak. V průmyslově zpracovaných potravinách bývá ale i mnoho konzervantů, je na místě si přečíst etiketu. Ale nic složitého na výrobě kečupu není. Velmi dobrá je i čistá šťáva z rajčat, v době kdy je jejich sezóna. Dále vyzkoušejte i sušená rajčata potřená například provensálským kořením. Jsou vynikající.
Recepty
Rajčatové pesto (raw)
Rajčata nakrájejte a vložte do mixeru, přidejte česnek a sůl dle chuti, dále hrst slunečnicových semínek, rozmixujte na hladkou pastu. Podávejte například s cuketovými špagetami.
Rajčatová rýže
Osmahněte do zlatova trochu nakrájené cibule, stroužek nakrájeného česneku, sůl dle potřeby, přidejte 1 šálek rýže, osmahněte a nalijte 1 a ½ šálku vody, 3 lžíce rajčatové šťávy. Vařte asi 20 minut, dokud rýže nebude měkká. Potom přidejte nakrájená sušená rajčata a nakrájený koriandr, vše promíchejte. Kdo chce, posype si nastrouhaným sýrem.
Špízy s cherry rajčátky a mozzarelou
Koktejlová rajčátka, bazalka, mozzarela – napichujeme střídavě na špejli, potom namáčíme do připraveného nálevu a necháme okapat. Na nálev potřebujeme ocet balsamico, sůl, čerstvě namletý pepř, rozetřený česnek, přidáme trochu olivového oleje, petrželové pesto (rozmixovaná petrželová nať se slunečnicovými semínky a trochou oleje se solí).
Rajčatová polévka (Raw)
Rozmixujeme rajčata se slunečnicovými semínky, přidáme avokádo, mořskou sůl, česnek, bazalku na ozdobu. Podáváme s krekry.