Poznejte kvalitní potraviny
Stává se, že člověk často koupí jídlo, které je zkažené dříve, než jsme čekali. Potom se zbytečně vyhazují i potraviny, u kterých jsme mohli již v obchodě poznat jejich čerstvost a kvalitu. Nevíte si rady při výběru potravin? Poradíme vám, jak se naučíte poznat správné kousky masa už na pultu a neutratíte tak zbytečně za něco, co nestihnete spotřebovat! Také poradíme, jak potraviny skladovat, aby vám vydržely co nejdéle.
Maso a uzeniny
Maso často dáváme do mrazáku, čímž prodloužíme jeho „životnost“, ovšem každé zmražení ubere potravinám na jejich zdraví. Jak poznat čerstvost masa v obchodě a být si jistý, že ho i za dva dny mohu použít bez zamrazení? Při výběru masa je nejdůležitější dávat si pozor na jeho barvu. Hovězí a jehněčí by mělo být červené. Potom je tu telecí, které je o trochu růžovější, a nakonec vepřové – to má čerstvé světle růžovou barvu.
Kvalitu lze odhadnout také jednoduše dotykem, maso bude měkké, suché a nebude se lepit na prsty.
Mleté maso musí mít v balení světle růžovou šťávu. Pokud je suché, skládá se především z chrupavek a šlach a za takový produkt bychom neměli utrácet peníze.
Kuře bude mít typicky světlou růžovou barvu. Pokud ho můžeme zkontrolovat hmatem, je dobré zjistit, zda není kůže vlhká. Pokud ano, pravděpodobně bylo zvíře krmeno mimo jiné antibiotiky.
Slizký povrch na uzeninách značí, že je produkt starý.
Mléko
Pokud je mléko v průhledné láhvi, jeho kvalitu poznáte podle barvy. Pokud není sytě bílá, rozhodně bylo zředěné vodou. Mléka v krabicích jsou doslova králíci v pytli, takže těm se, pokud možno, zcela vyhýbejte.
Tip: Nejkvalitnější mléko koupíte přímo v kravínech, kde budete mít jistotu jeho čerstvosti i původu.
Mražená zelenina a ovoce
Vždy v obchodě zkontrolujte teplotu mrazáku, která kvalitu těchto potravin velmi ovlivňuje. Ukazatel by se měl pohybovat okolo -18 °C. Všímejte si také vrstvy námrazy na balících. Pokud je silná, značí to rozmrazení a opětovné zmrazení zeleniny. To samé platí pro nafouknuté pytlíky – produkt v tomto obalu byl již jednou rozmrazen.
Chléb a pečivo
Kvalitní pečivo tohoto druhu musí vždy držet svůj tvar. Stlačte chleba prstem a pozorujte, co se bude dít. Pokud v něm zůstane jamka, je buď nedopečený, nebo nekvalitní. Pokud je pečivo v pořádku, mělo by se vrátit do původního tvaru, nafouknout se.
Pokud dáváte přednost pečivu z pšeničné či žitné mouky, u baleného pečiva zjistíte jeho složení snadno podle etikety. Jak je to ale s pečivem, které je k dispozici volně bez obalu? Všeobecně platí, že co je uvedeno v názvu na prvním místě, toho výrobek obsahuje nejvíc. To znamená, že pokud kupujete pšenično-žitné výrobky, vězte, že pečivo obsahuje více pšeničné mouky, než žitné. V opačném případě by muselo mít označení žitno-pšeničné, nebo přímo jen žitné.
Tip: Chléb skladujte klasicky v chlebníku. Pokud vedle něj však položíte jablko, vydrží vám déle čerstvý a měkký (Jablko nezapomeňte vyměňovat).
Banány
Čerstvé banány mají krásnou žlutou slupku bez prasklin a hnědých fleků. Drobné hnědé tečky mít mohou, ale ne příliš.
Tip: Chcete, aby vám banány vydrželi déle? Nejhorší, co můžete udělat, je skladovat banány v chladničce. Raději je zabalte každý zvlášť do novinového papíru a uložte do koše na ovoce.
Rajčata
Stejně jako banány je nedávejte do ledničky. Rajčata z lednice ztrácí svou výraznou chuť. Dejte je raději na stůl do mísy stopkou nahoru.
Těstoviny
Nejkvalitnější těstoviny mají sytě žlutou barvu. Jsou-li světlejší, mdlé a vybledlé, jsou buď staré, nebo nekvalitní.
Sůl, cukr, mouka
Tyto a další podobné potraviny mohou časem zvlhnout. Chcete-li se ujistit, že budou skutečně v suchu, používejte nádoby s víčky. Nejlépe, když si necháte z lahviček od různých léků absorpční prostředek (sáček s čirými kuličkami) a použijete ho do nádob s těmito sypkými surovinami. Ochráníte je ještě lépe před nežádoucí vlhkostí.
Vychutnejte si dobré víno
Pokud zrovna nemáte sklep, ale přesto jste milovníky vína, zabalte lahve do novinového papíru a naskládejte do krabic tak, aby se flašky vzájemně dotýkaly zátkou. Krabici poté uskladněte v nejchladnější místnosti domu.
Tip: Abyste si vychutnali plný potenciál chuti vína, doporučujeme použít dekantér iFavine, který během několika minut víno provzdušní a uvolní v něm aroma.
Probuďte zvadlý salát
Jednoduše namočte na pár minut všechny zvadlé listy do teplé vody a poté je opláchněte ledovou. Získají zpět svou křehkost a svěžest.
Žluklé máslo
Stane se vám, že máslo necháte v lednici příliš dlouho? Nevadí, zapíchněte do něj na tři až čtyři hodiny oškrábanou mrkev a uložte do chladu. Sice nezíská zcela svou chuť, ale bude k jídlu a například na smažení nebo do těsta se zcela jistě bude dát použít.