Pórek
Pórek patří do čeledi cibulovitých, jako například česnek a šalotka. Má jemnější a sladší chuť. Pórek se používá k přípravě omáček. Konzumuje se i syrový najemno nakrájený místo cibulky, do polévek, pokrmů z vajec, je chutný i zapékaný. Není vhodný pro osoby, které jsou náchylné k tvorbě žlučových nebo ledvinových kamenů. Kupujte pevný, rovný pórek a tak, aby měly zhruba stejnou velkost, chcete-li je vařit, ať se vaří rovnoměrně, nicméně je lepší ho jen malinko podusit nebo lehce orestovat. Pórek můžete i zamrazit.
Obsahuje vitamíny A, B6, C, kyselinu listovou, minerální látky a stopové prvky draslíku, mangan, antioxidanty, lutein.
Látky, které obsahuje, nás mohou chránit před rakovinou, mohou snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Je také vhodný při redukci váhy, má velký obsah vlákniny. Zasytí, protože obsahuje i vodu a má nízkou energetickou hodnotu. Pozor si jen dávejte při potížích s nadýmáním, mohl by způsobovat plynatost. Také ale povzbuzuje chuť k jídlu, čistí žaludek a střeva od bakterií, podporuje tvorbu vazivových tkání, posiluje celý imunitní systém, ale hlavně posiluje mozek.
Recepty
Pomazánka (raw)
Potřebujeme:
200g pohanky (předem namočené nebo naklíčené), 1 lžíce konopného semínka nebo slunečnicového, šťáva z půlky citronu, 2 stroužky česneku, pár sušených rajčat, 2 lžíce olivového oleje, mořská či himálajská sůl
Vše rozmixujeme, potom přidáme najemno pokrájený pórek. Ozdobíme bazalkou.
Pórek v těstíčku
Pórek nejdříve povaříme krátce v osolené vodě, potom ho nakrájíme na špalíčky, které obalíme v těstíčku z bezlepkové mouky a vajíčka. Lehce smažíme na kokosovém oleji nebo pečeme v troubě. Hned horké posypeme sýrem a čerstvými bylinkami.
Pórková polévka
Nakrájíme pórek, přidáme brambory, hrášek úplně až naposledy (nemusí se vařit), přidáme trochu kmínu, sůl dle chuti, povaříme do změknutí. Rozmixujeme na hladkou polévku, voda je tedy dle požadované konzistence. Přidáme rozetřený česnek, majoránku nebo libovolné bylinky (mátu, koriandr, zelenou petrželku…). Kdo chce, zjemní si kokosovým mlékem.
Losos na pórku do 30 minut
Lososa omyjeme, pokapeme citronem, posolíme, hustě posypeme sušeným česnekem a necháme odležet (připravíme si klidně den dopředu). Pórek nakrájíme na kolečka, cuketu na kousky, papriku, (prostě jakou zeleninu máme rádi), ugrilujeme nebo opečeme jemně na pánvi, podlijeme vodou nebo šlehačkou, přidáme sůl, chilli, upečeme nebo ugrilujeme lososa a podáváme.