Ovesné vločky pro děti i sportovce
Už dlouhé roky odborníci na výživu doporučují lidem jíst ovesné vločky. Na rozdíl od mnoha jiných potravin, které jednou propagují a po druhé naopak zatracují, vločky jsou stálicí. Doporučení nutričních specialistů se bez nich neobejdou. Ale proč vlastně jsou tak cenné?
Skvělé jídlo pro začátek dne
Pro své tělo potřebujeme sacharidy jako palivo. Náš mozek se bez nich neobejde. Jakmile hladina krevního cukru kolísá v důsledku způsobu stravování, obvykle proto, že sníte nějaké jednoduché cukry, kvůli kterým glykémie prudce stoupne a po jejich zpracování zase klesne, nastává problém. Ve fázi poklesu mozku chybí palivo, což se projevuje únavou, nesoustředěností, změnou nálad. Mozek jakožto řídící orgán potřebuje palivo, respektive jeho stabilní přísun v určité hodnotě. Nemá-li ho, nemůže podávat stabilní výkony. Ovesné vločky dokážou lidskému tělu zajistit komplexní sacharidy, které se do krve uvolňují postupně po delší dobu a vyživují tak mozek i svaly. Nedochází ke skokovým změnám glykémie.
Také svalstvo lidského těla potřebuje sacharidy. Když nemá, sahá do zásob. Jakmile vyčerpá jaterní glykogen, tahá jeho další zásoby ze svalů, které následkem toho chudnou.
Víte, že ovesné vločky tvoří 66 % sacharidů, tedy plné dvě třetiny jejich obsahu? A to samozřejmě není všechno. Kromě toho v nich najdete přibližně 16 % bílkovin a 7 % tuků. Zhruba 12–14 % tvoří vláknina. Samozřejmě je výhodou i určitý obsah bílkovin, ovšem nejpodstatnější je vláknina. Díky ní totiž vločky výborně pomáhají s trávením. Uvádějí do pohybu střeva, čistí je, což významně povzbuzuje zlenivělý metabolismus.
Zdroj energie po celé dopoledne
Skvělým ranním jídlem, které pokryje váš energetický výdej na celé dopoledne, je ovesná kaše. Samy o sobě jsou ovesné vločky neutrální chuti, a proto máte vlastně neomezenou ruku v tom, jak je vhodně dochutit. Můžete do kaše přidat med, sekané oříšky, ovoce, skořici, kakao. Můžete si připravit také smoothie z mixovaných ovesných vloček.
Využití ovesných vloček je v kuchyni všestranné. Dají se připravit lívance s ovesnými vločkami. Můžete je přidávat do nádivky, využít jako zavářku do polévky, vmíchat do vařené rýže na sladko nebo podobně připravených těstovin. Kaše připravená na slano může být skvělou přílohou k masu. Zkuste s jemnými vločkami obalit řízek.
Ideální je dopřávat si vločky ráno a během dopoledne. Je všeobecně známo, že v tuto dobu lidské tělo nejlépe spaluje. V průběhu odpoledne a večer už je lepší dávat přednost potravinám s menším obsahem sacharidů a větším podílem vlákniny a bílkovin. Proto už se vločky jako večerní jídlo příliš nehodí.
Stejný podíl železa jako v mase
Popisovali jsme obsah sacharidů, bílkovin a vlákniny. Jenže výživová hodnota ovesných vloček nabízí mnohem více. Co v nich ještě najdete?
- Vitamíny, a to především A, B1, B2, D a E.
- Kyselinu pantothenovou a kyselinu listovou.
- Tuky, a to zejména zdravé omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Ovšem jenom v malém množství, takže na ně moc nespoléhejte.
- Železo, a to v podstatě ve stejném množství, v jakém se nalézá v mase. Proto jsou vločky i pro lidi, kteří konzumují málo masa a potřebují jiné zdroje železa.
-
Další minerální a stopové prvky jako mangan, draslík, hořčík, měď, fosfor, zinek, vápník.
Ovesné vločky v obchodech
V obchodě se dají sehnat tři podoby ovesných vloček. Nejběžnější jsou ty vyrobené z celých lisovaných ovesných jader. Namočíte-li je do vody nebo mléka, změknou. I tak se ale při jejich konzumaci dost nakoušete a potřebujete mít dobré zuby.
Nemáte-li kvalitní chrup, je lepší koupit jemné ovesné vločky. Postup výroby se liší v tom, že se jádra před lisováním nařežou (krájené vločky). Díky tomu jsou jemnější a lépe se rozpouštějí v tekutině.
Třetí a také nejjemnější jsou vločky z ovesné mouky (instantní vločky). Dokážou je vypít i kojenci, protože se úplně rozpustí a vytvoří homogenní kašičku.
TIP: Víte o tom, že si můžete udělat čerstvé ovesné vločky sami doma? Mlýnky a vločkovače Waldner Biotech jsou určeny pro pohodlnou přípravu ovesných vloček a domácí mouky z pšenice, ječmene, ovsa či žita.
Pozor však na různá instantní jídla z vloček nabízená v krabicích v supermarketech! Raději si kupte čisté vločky a sami si je ochuťte. Předpřipravené směsi totiž obsahují obrovské množství cukru, takže byste opravdu hodně sportovat, abyste tu energii vyběhali.
Vyrýsujte si svaly a snižte cholesterol
Ovesné vločky by měly být nedílnou součástí zdravého pestrého jídelníčku. Sportovci včetně kulturistů je využívají jako základ stravy při své sportovní přípravě. Umožňují jim vyrýsovat svaly (součást diety zvané sacharidové vlny). Kromě toho obsah bílkovin dodá tělu i určité esenciální aminokyseliny (pozor, rozhodně ne všechny!), které jsou podstatné pro tvorbu svalů. Zároveň vločky pomáhají snížit hladinu cholesterolu. Zařaďte je proto do svého jídelníčku.