Ostružiny
Ostružiny, ovoce nabité zdravím. Jeho sytá barva je nejenom ozdobou ovocných salátů. Jedná se o keř z čeledi růžovitých, tomu odpovídají jak květy, tak trny. Obsahují velké množství antioxidantů, které mohou předcházet nádorovému bujení, srdečním onemocněním. Čerstvá ostružinová šťáva je vynikající pro rychlé doplnění energie.
Možnosti zpracování ostružin
Můžeme je konzervovat, sušit, mrazit. Připravují se z nich marmelády, šťávy, koláče, knedlíky, ovocné mísy apod. Jezte je co nejvíce v době, kdy dozrávají, jezte je co nejvíce čerstvé a tepelně neupravené. Najdeme je na kraji lesa, kde hodně svítí sluníčko, které jim předává svou sílu. Nejsou ani těžké pro pěstování na zahradě, kde se rychle rozrůstají.
Účinky ostružin pro zdraví
Sirup z těchto plodů se používá při horečkách, upravují střevní mikroflóru, podporují vyprazdňování, díky svým pecičkám regenerují sliznici, dodávají naši pokožce krásnou barvu.
Posilují mužskou potenci, chrání naše cévy, posilují vazivo, zpomalují stárnutí buněk, pozitivně působí na vznik trombóz. Pozor by si měly dávat osoby, které nesnáší acylpyrin a občas je nesnáší žlučníkáři. Používáme je také, když jsme nachlazeni, máme kašel, zvětšenou štítnou žlázu. Chrání nám vlastně každou buňku v našem těle. Doporučuji také pít čaj z ostružinových listů. Používá se hlavně při žaludečních a střevních potížích. Listy se sbírají hlavně v květnu a červnu. Obsahují vitamíny C, B, minerály a stopové prvky jako vápník, hořčík, draslík, železo.
Recepty
Čerstvá ostružinová limonáda
Rozmixujeme ostružiny, přidáme vodu nebo kokosové mléko, osladíme dle chuti, přidáme led a podáváme.
Ostružinový nanuk
Rozmixujeme zamražené ostružiny, osladíme a dáme do formiček na nanuky, po úplném zmražení poléváme čokoládou a podáváme. Dají se udělat i dvoubarevné, do poloviny přidejte mandlové mléko, nalijte do poloviny formičky, nechte zamrazit a potom dolijte tmavší částí bez mléka.
Buchta v hrnku pro jednoho s ostružinami
Na jednu porci potřebujete:
4 lžíce bezlepkové mouky samokypřící, 1 lžíci třtinového cukru nebo medu, trošku prdopeče bez fosfátu, 1 lžíci oleje, vodu dle potřeby. Kdo chce, může si tam přidat kousky čokolády, kakaa.
Vše smícháme, nalijeme do vymazaného a kokosem vysypaného plecháčku, pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 minut při 160 stupních. Necháme jen chvilku vychladnout a hned vyklopíme. Poléváme rozmačkanými ostružinami s trochou medu nebo javorovým sirupem, ozdobíme meduňkou.