Máta - léčivé účinky a význam pro organismus
Máta je velmi odolná bylina z čeledi hluchavkovitých. Známá a oblíbená je po celém světě, je jí nejméně 30 druhů. Zajímavé je, že se nedá pěstovat ze semene. Velmi dobře se rozmnožuje z kořenujících výběžků - stačí i malý kousek. Máta je široce užívanou rostlinou díky její chladivé chuti. Zjistilo se, že je máta pravděpodobně doma v Británii, ale její přirozené místo výskytu je neznámé. Například v USA je Máta peprná stále jednou z nejdůležitějších pěstovaných léčivých rostlin. Roční hodnota vyrobených silic přesahuje 400 milionů amerických dolarů.
Máta se dělí na tři základní druhy
- Máta vodní - má listy tmavě zelené barvy, která přechází do červenohnědé. Od června do října můžeme vidět její květy, které mohou mít světle fialovou až růžovofialovou barvu.
- Máta peprná - je kříženec máty vodní a máty klasnaté nebo máty zahradní. V Evropě se s úspěchem používá už nejméně tisíc let.
- Máta rolní - Roste v polích, zahradách, na březích rybníků, na cestách, ve vlhkých, hlinitých půdách a je to vlastně plevel.
Co máta obsahuje?
Nejúčinnější složkou této byliny je olej, který se skládá z více než čtyřiceti různých složek. Jeho léčivý účinek je hlavně v mentolu - 35 až 55 procent oleje, mentolu - 15 až 30 procent a mentylacetátu - 3 až 10 procent.
Léčivé účinky máty
Medicinální mátový olej se připravuje parní destilací natě rostliny. Máta je zvlášť účinná při léčení zažívacích poruch, mírní křeče a napětí střevní stěny. Pomáhá uvolňovat ucpaný nos a osvěžuje dech. Pomáhá také uvolňovat střevní křeče a plyny. Mentol v mátě podporuje trávení, protože stimuluje odtok žluče a dalších trávících šťáv. To je důvod, proč je máta součástí většiny volně prodávaných léků proti překyselení žaludku a pálení žáhy. Pomáhá také proti plynatosti a nadýmání. Mátový čaj přináší úlevu při astmatickém záchvatu.
Máta v kuchyni
Pití ledově vychlazené limonády s mátou je jeden z nejlepších způsobů, jak přežít horký slunečný den. Po konzumaci máty máme pocit chladu a zároveň nás i zahřívá. V Indii, Tunisku, Maroku a dalších zemích se pije silný slazený horký čaj z čerstvé máty z malých skleniček, který je účinný proti horku a příjemně osvěžuje. V Turecku jsou oblíbené jogurtové nápoje s mátou. Mátou se ochucuje zelenina jako dýně, mrkev, lilek, okurky, rajčata a brambory. Dodává dobrou chuť i masům. Kromě toho se používá i je zdobení salátů a moučníků a k výrobě čaje, různých cukrovinek a sirupů.
Víte, že:
- V minulosti se máta používala jako voňavka.
- Prášek z máty byl první zubní pastou.
- Jméno máty vzniklo ze slova myšlenka, protože čaj z ní byl užíván pro zjasnění mysli a studium.
- Máta peprná byla v minulosti nazývána balšán kudrnatý, balšán zahradní, balšínek, fefrmincka, fefrmincové koření, máta peprová, nána, větrové koření.
- Při aplikaci na kůži může vzniknout kožní alergická reakce.
Máta je oblíbená po celém světě, vypěstujte si svoji a osvěžte se.