Mango
Mango, určitě stojí zato zmínit, že se jedná o strom, který se dožívá až 350 let a je vysoký kolem 30 metrů. Neopadává, je stálezelený. Jíst se dá samostatně nebo jako příloha v kombinaci se sladkými jídly, ale i těmi slanými. Než začnete toto ovoce konzumovat, je potřeba ho nechat při pokojové teplotě dozrát, tak aby bylo na pohmat měkké. Rostlinku si můžete vypěstovat i doma. Semínko opatrně vyndáte z dřevitého obalu a zasadíte budoucím klíčkem dolů. Zasadit ho můžete i s dřevitým obalem, jen ho musíte pořádně vydrhnout. Plodí zhruba po 6 letech.
Mango působí jako prevence proti nachlazení, obsahuje vitamín C, uklidňuje, a tím pomáhá při špatném usínání, dodá Vám energii, pomáhá při únavě očí, dodává pokožce a vlasům barvu a pružnost, chrání sliznice, aktivuje činnost mozku, upravuje cholesterol v krvi. Nebyly prokázány žádné vedlejší účinky manga.
Obsahuje vcelku velké množství vitamínů skupiny B, E, dále draslík, vápník, hořčík, železo, mangan, měď a zinek. Samozřejmě také vlákninu. Tato kombinace s ostatními látkami podporuje metabolismus a tím zvyšuje imunitu.
Používá se i nezralé zelené mango, které se suší a potom se nastrouhá na prášek, který se přidává do typických indických jídel jako koření. Jídla potom mají lehce nakyslou chuť.
Recepty
Nepečený dortík s mangem (Raw)
Na korpus použijeme: 3 polévkové lžíce máku a 4 lžíce sušeného kokosu, hrst umletých vlašských ořechů, osladíme dle chuti a vytvarujeme korpus.
Na krém použijeme: hrst kešu oříšků (přes noc namočené), to samé sušené plátky manga, také hrst. Jeden zralý banán, dvě vrchovaté čajové lžičky kokosového oleje (rozpuštěného), šťáva z půlky citronu. Vše rozmixujeme do hladké pěny. Navrstvíme na korpus a necháme vychladit. Můžeme ozdobit plátky manga nebo posypat nepraženým karobem, případně kvalitním kakaem.
Mangový salát s medem
Nakrájíme mango na kousky nebo silnější plátky, dáme do misek, přidáme ke každé porci hrst jahod, přidáváme také lehký ledový salát nebo stonky pampelišek. Polijeme lehce medem. Kdo chce, může si přidat zakysanou smetanu nebo řecký jogurt dle chuti. Zajímavá kombinace je také pouze mango, pampelišky, med nebo chilli.
Rýžový pudink s mangem
Uvaříme si rýži v kokosovém mléce, osladíme dle chuti. Tvarujeme do báboviček a vyklopíme, ozdobíme plátky čerstvého manga a kdo chce může polít čokoládou.
Chutney (čatní)
Toto je omáčka, která se dá použít skoro ke všemu. Např. jako zálivka na salát, k masu, k těstovinám, na chleba atd. Dá se smíchat se zakysanou smetanou, jogurtem. Část manga rozmixujeme a část rozmačkáme, smícháme a přidáme koření dle chuti (chilli, skořici, zázvor, …).