Lilek
Lilek je známý také jako baklažán. Jedná se o velmi zdravou plodinu. Původem je z Indie. Konzumuje se pouze tepelně upravený, syrový je jedovatý, protože obsahuje látku solanin, stejně jako nezralá rajčata nebo naklíčené brambory, který se zneškodní pouze tepelnou úpravou. Lilek se připravuje mnoha způsoby. Chutná s výraznějším kořením, česnekem, cibulí a v jogurtových omáčkách je výborným doplňkem. Některé odrůdy lilku mohou být hořké a doporučuje se nechat ho vyplakat, tedy pustit šťávu hlavně před smažením nebo grilováním, ale většina šlechtěných odrůd se takto už předpřipravovat nemusí.
Lilek posiluje obranyschopnost organismu a zrak, je důležitý pro růst a vývoj dětí, pomáhá snižovat špatný cholesterol v krvi, zlepšuje náladu, působí na nervový systém, v některých zemích se používá jako afrodiziakum. Látka antokyan se nachází ve slupce a působí jako posilovač srdce, je vhodný pro diabetiky, zařadíme-li ho do jídelníčku, bude to něco pro naše pevné kosti. Působí také proti některým nádorům, chrání mozek před poškozením volnými radikály, má silné protiplísňové a antivirové účinky. Dejte si ho při detoxikačních či hubnoucích kúrách. Posiluje pohybový aparát, podporuje činnost jater a čistí krev.
Vitamíny A, B, B3, B5, B7, B9, C, minerály draslík, hořčík, železo, zinek, fosfor, mangan.
Recepty
Lilkové karbanátky
Uvařená cizrna, lilek, česnek, majoránka, vejce, sůl. Lilek nakrájíme na plátky a necháme vyplakat, je-li potřeba. Uvařenou cizrnu s lilkem a vejcem rozmixujeme, přidáme koření a vytvarujeme karbanátky, které osmažíme. Podáváme například v tortille se zelným salátem a česnekovo-jogurtovým dresinkem.
Lilek pečený v troubě
Lilek rozpůlíme, položíme slupkou dolů a do dužiny vyřízneme zářezy, které naplníme česnekem, který jsme nakrájeli na plátky. Trochu polijeme kvalitním olejem, a přidáme šťávu z půlky citronu, lehce pokapáme medem, posypeme kořením, které máme rádi. Já posypu občas sýrem. Vložíme do rozpálené trouby na 200 stupňů asi na půl hodiny.
Zeleninové ragú
Lilek, rajčata, cibule, cuketa, papriky, koření jako tymián, rozmarýn, mořská sůl. Nakrájejte na kostičky, (tento pokrm je podobný našemu leču). Na pánev dejte trochu oleje, přidejte cibulku, lilek, osmahněte, přidejte papriky a nakonec nejměkčí druhy, a to je cuketa a rajčata. Poduste do měkka a podávejte. Chutné je i studené. Také se dá zapéci v troubě, kdy na vrchní plochu dáme nastrouhaný sýr. Přidat můžete i žampióny.