Kvasnice plné vitamínu B
Chystáte se péct chléb nebo se připravujete zadělat na kynuté buchty? Pak stoprocentně sáhnete po starých dobrých kvasnicích. Ať už se jedná o sušené, nebo čerstvé, jejich funkce během pečení je jasně daná. Pečením bohužel kvasnice ztrácejí tolik důležité živiny. Proto se v dnešním článku zaměříme na to, jak získat z kvasnic to nejlepší, co můžeme.
Kvasnice ve zkumavkách
Kvasnice, které jsou lidově označované pojmem droždí, pocházejí z kvasinek jménem Saccharomyces cerevisiae. Droždí bylo původně k dostání pouze v tekuté podobě. Z praktických důvodů se však později přešlo na lisované droždí. Kvasnice, jak je známe dnes, jsou tak vlastně slisované živé kvasinky.
Zajímá vás, jak se takové kvasnice získávají? Jedná se vlastně o laboratorní proces, kdy je větší část práce provedena ve zkumavkách. Jakmile vznikne kvasničné mléko, je z něj odsáta část vody a kvasnice jsou rázem na světě.
Droždí je významným zdrojem vitamínu B a bílkovin
Samozřejmě pekařské droždí není jediné, které vzniká z kvasinek. Podobně je to například i s pivovarskými či vinnými kvasnicemi, které mají obdobně světle hnědé zbarvení. Tyto dva druhy kvasnic vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva a vína. A protože i tyto kvasnice mají nezanedbatelný vliv na náš organismus, vyrábí se z nich řada doplňků stravy, které jsou k dostání jak ve formě tablet, tak i prášku.
Vzhledem k tomu, že se droždí skládá z živých kvasinek, je tak považováno za jeden z vůbec nejcennějších a nejkvalitnějších organických zdrojů vitamínů a minerálních látek, jako jsou například draslík, hořčík, vápník, sodík nebo fosfor. A jak jistě každý ví, kvasnice jsou důležitým zdrojem vitamínů skupiny B. I z toho důvodu jsou kvasnice poměrně důležitou surovinou pro vegetariány. Mimo to obsahují i pro ně nezbytné bílkoviny.
Díky svému složení prospívají kvasnice, ať v čerstvé, nebo sušené podobě, především našemu zažívání, ulevují nám od nadýmání i zácpy a preventivně působí před vznikem žaludečních vředů.
Droždí k detoxikaci i jako pleťová maska
Droždí má na náš organismus ovšem taktéž i detoxikační účinky. A protože mnoho obtíží se špatnou kvalitou pleti či akné pramení ze škodlivinami a toxiny zaplaveného organismu, pravidelné užívání kvasnic vám může s tímto problémem velice pomoci. Navíc kvasnice lze používat i zevně, a to například v podobě pleťových masek.
Recept na drožďovou pomazánku a pikantní dip
Kvasnice neslouží jen k pečení. Můžete si z nich udělat vynikající drožďovou pomazánku, nebo pikantní dip.
Drožďová pomazánka
Suroviny:
2 balíčky vážených kvasnic
2 syrová vejce
1 cibule
5-6 lžic mléka
6 lžic strouhanky
2 lžíce slunečnicového oleje
sůl a pepř
petrželka na ozdobení
Posup:
Cibulku nakrájíme a krátce osmahneme na oleji. Přidáme vážené kvasnice a mícháme do rozpuštění kvasnic (do vzniku tekuté hmoty). Osolíme, opepříme, přidáme 2 vejce a promícháme. Zalejeme trochou mléka a za stálého míchání vaříme cca 30 vteřin. Přidáváme strouhanku postupně po malých dávkách do zahuštění.
Pozn. Strouhankou nezahušťujte příliš, po vychladnutí pomazánka ještě stuhne.
Podáváme s pečivem.
Pikantní rajčatový dip
Suroviny:
8 cherry rajčátek
5 sušených rajčat
1 měkké avokádo
1 stroužek česneku
1/2 balení váženého droždí
1/2 lžičky soli
Postup:
Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru do hladka.
Pozor na výběr správného droždí v obchodě
Důležité je spolehnout se na osvědčené prověřené značky, s nimiž už máte vy nebo někdo důvěryhodný zkušenosti. Vždy si také zkontrolujte, že balení je neporušené a datum spotřeby nevypršelo. Balení je zvlášť důležité, protože na jeho kvalitě závisí, zda si droždí zachová potřebné vlastnosti. Jak by mělo vypadat? Musí mít světlou krémovou barvu, na lomu být lasturové, drobit se (rozhodně se patlat) a vonět specifickou vůní.
Jak kvasnice skladovat?
U droždí je velice důležité i skladování. Jestliže ho budete správně skladovat, vydrží vám. Sušené, tedy dehydratované droždí v sáčku může vydržet klidně i dva roky a není nutné ho uchovávat v lednici. Můžete ho mít ve skříňce či ve spíži, kde bude po ruce pokaždé, když budete chtít péct a nebudete mít po ruce čerstvé.
Ovšem čerstvé droždí je nutné uložit do ledničky. Teplota pro jeho skladování by neměla být vyšší než 1–8 °C nebo 10 °C. Při těchto teplotách nejsou kvasinky aktivní, takže si droždí bez potíží uchová kvalitu do okamžiku ukončení spotřeby. Nevhodnější teplota je zhruba 5 °C. Problémy může ale způsobit kolísání teplot, například pokud by vypnuli proud a lednička by nechladila, nebo bude-li droždí opakovaně vyjímáno a vraceno do ledničky.
Víte, jaký je rozdíl mezi droždím a kypřicím práškem do pečiva? Zatímco droždí je živým organismem, který funguje na základě biochemického procesu kypření, v případě kypřicího prášku se jedná o chemické látky. Fungují na principu chemické reakce, která nastane po smíchání s vodou. I tehdy vznikne oxid uhličitý. Ovšem rychle vyprchává a je tedy nutné těsto zpracovat rychle. Také je třeba být opatrný s dávkováním, protože přemíra prášku ničí celkovou chuť.