Kostival lékařský - využití, návody na úpravu
Kostival lékařský – lidově černý kořen, roste na mokrých loukách a polích, v příkopech, na březích řek a dorůstá výšky až 1 m. Tato léčivá bylina patří mezi naše nepostradatelné, nejlepší a nejúčinnější bylinky, které nám příroda poskytuje. Jako spolehlivý léčitel byl známý už ve středověku a svými účinky jistě překvapí i vás.
Sběr kostivalu
Z kostivalu se sbírá kořen, který vykopáváme na jaře a na podzim. Jeho vyrytí není jednoduché, kořen bývá dlouhý a silný – také proto je skoro nemožné kostival vymýtit. Kořen je zvenku tmavohnědý až černý, uvnitř bílý a tlustý jako menší mrkev. Na řezu je velmi slizký, mazlavý a mastný. Sbírají se také čerstvé listy v období před a v době květu. Kořen se suší nebo uchovává ve sklepě podobně jako mrkev nebo petržel.
Co léčí?
- revma, revmatoidní artritida
- otoky kloubů ze zánětu
- svalová slabost a periferní svalové ochrnutí
- podvrtnutý kotník
- natažené vazy kloubů
- hnisání kostí - osteomyelitida
- zánět kloubu
- bércové vředy
- bronchitida
- krevní výron
- pohmoždění, zhmožděniny
- poruchy trávení, krvácení žaludku, žaludeční vředy, zánět pohrudnice, pleuritis
- zlomeniny, různé rány a poranění kloubů, ploténky - poruchy meziobratlových plotének (vyhřeznutí)
- poruchy prokrvení nohou, prokrvení dolních končetin
Způsoby použití
Čaj z kořenů
- Dvě čajové lžičky nadrobno nařezaného kořene vyluhujeme v 1/2 litru studené vody přes noc, ráno jen zahřejeme a scedíme. Pijeme po doušcích.
Kašové obklady
- Dobře usušené kořeny pomeleme. V šálku vřelé vody, do které jsme přidali několik kapek jedlého oleje, rychle smícháme na kaši, natřeme na plátěný hadřík, teplé položíme na nemocné místo a zabalíme.
Obklady z čerstvých listů
- Čerstvé listy umyjeme, na desce válečkem na nudle rozválíme, položíme na příslušné místo a zavážeme.
Koupel
- 500 g čerstvých nebo sušených listů necháme máčet přes noc v pěti litrech studené vody. Druhý den vše zahřejeme do varu a tekutinu vlijeme do vody ve vaně.
Přísada do sedací koupele
- Jako při celkové koupeli, ale pouze z 200 g listů.
Tinktura z kořene
- Kořeny kostivalu umyjeme, očistíme a nadrobno nakrájíme. Volně jimi naplníme láhev až po hrdlo, zalejeme pálenkou, postavíme na 14 dní na slunce. Kořeny musí být v pálence ponořené.
Mast
- 4 až 6 (podle velikosti) čerstvých, umytých kořenů jemně posekáme a krátce osmahneme v 250 g kokosového oleje. Přes noc necháme stát, druhý den ohřejeme, scedíme přes hadr a zbytek vylisujeme. Naplníme malé čisté nádobky a vložíme do chladničky. Mast z kostivalu můžeme použít místo obkladu z kaše. Mast je výborná při léčení ran lidí i zvířat!
Víno
- 2 až 5 čerstvých, umytých kořenů nadrobno nařezaných vyluhujeme 5 až 6 týdnů v litru přírodního bílého vína. Je to vynikající lék při chorobách plic.
Nežádoucí účinky
Dlouhodobé podávání kostivalu není vhodné, protože droga obsahuje alkaloidy, které by při dlouhodobém podávání mohly poškodit játra. Zevně podáváme nejdéle 6 týdnů a vnitřně jen 3 týdny.
Víte, že?
- Kostival se používal místo sádry na zlomeniny kostí, z nastrouhaných kořenů se připravila kaše, která rychle ztvrdla.
- V některých zemích se listy kostivalu vkládají do omeletového těsta a smaží se se. Zdravá je pak celá rodina.
- Ve středověku se věřilo, že pokud budeme vařit v hrnci nakrájené maso společně s kořenem kostivalu, toto se opět spojí dohromady...