Kokosový ořech
Kokosový ořech je úžasný zdroj energie pro naše tělo. Řadí se k ovoci. Roste na kokosových palmách – kokosovník ořechoplodý. Z botanického hlediska to není ořech, ale peckovice. Dá se využít vše, z čeho se skládá, a to jak vrchní obal, tak vnitřek ořechu, což je bílá dužina a voda. Kokosová voda a kokosové mléko není jedno a totéž. Kokosová voda je přirozeně uvnitř dutiny a kokosové mléko se získává lisováním dužiny. Kokosy rozlišujeme i podle stáří. Hodně oblíbené jsou mladé kokosy. Mladý kokos se sklízí ve stáří 5 až 7 měsíců. Je ještě zelený, ale obsahuje velké množství kokosové (živé) vody. Tato voda je pravým elixírem pro naše tělo. Pokud pijeme šťávu složenou z kokosové vody a zelené rostliny, která obsahuje hodně chlorofylu, dáváme sami sobě transfúzi účinných látek pro naši krev. Ke všemu je velmi osvěžující.
Použití
Používá se v potravinářství, nejznámější je kokosový olej (dávejte přednost za studena lisovanému), můžete ho přidávat k salátům, dělá se z něj výtečná čokoláda, cukrovinky. Lze ho využít všude tam, kde se používá jakýkoli jiný tuk. Dužinu lze sušit nebo ji můžete jíst čerstvou. V kosmetice je ideální vlastně na celé tělo, jak na vlasy, tak na pokožku, vše bude zářit. Dodává výživu, hebkost, zjemňuje. Z obalu ořechů se dělají například rohože, kokosové lýko, doplňky…
Účinky
Miluji kokos, ať již mladý či dozrálý, nejenom pro jeho chuť, ale pro jeho účinky na naše zdraví. Obsahuje například přírodní elektrolyty, které dokážou okamžitě doplnit energii, nahrazují energetické nápoje, ale v přírodní formě. Působí například na trávicí soustavu, je vhodný při hubnutí, působí jako prevence před nemocemi srdce, snižuje krevní tlak, určuje správnou hladinu cukrů, podporuje obranyschopnost, je velmi účinný proti virům, bakteriím, kvasinkám a jiným mikrobům, kosti Vám jistě také poděkují.
Recept na kokosové mléko
Můžete použít buď čerstvý kokos nebo sušený.
Ze sušeného budeme potřebovat 200 g sušeného kokosu, 0,5l vody. Kokos namočíme minimálně na 3 hodiny, nejlépe ho nechávám přes noc a ráno rozmixujeme. Přecedíme přes plátýnko a doplníme vodu podle toho, jakou hustotu mléka potřebujeme. Je hotovo.
Z čerstvého (ne mladého) vydlabeme dužinu, dáme do mixeru s kokosovou vodou a přidáme si vodu opět podle toho, jak husté mléko chceme. Přecedíme přes plátýnko a opět máme hotovo. Nejlépe je co nejdříve vypít či použít.
V obou případech Vám zůstane kokosová moučka, kterou můžete použít například na kokosové kuličky. Přidáte trochu sladidla či například banánu, datlí apod. a kokosového tuku, aby Vám vznikla hmota, obalíte opět v kokosu nebo v sekaných oříškách, čokoládě, jak budete mít chuť.
Připravíte-li si kokosové mléko, dostanete plně přírodní nápoj bez chemické konzervace, přídavků cukrů, barviv, bělidel a podobných doplňků. Víte, co jíte a pijete.