Kmín - zajímavosti a léčivé účinky
Kmín kořenný roste divoce v Izraeli.Tato pozoruhodná bylinka byla vždy populárním kořením v jídlech zemí Středního Východu. Kmín dřív rostl na každé mezi. Z české krajiny nejspíš vymizel s monokulturním zemědělstvím, při němž vzala za své nejedna prosluněná mez.
Kmín léčitel
Kmín obsahuje hlavně silici karvonu - 60%. Ta usnadňuje trávení a uvolňuje žaludeční a střevní křeče a pomáhá při nadýmání. Kmín přidáváme do vody na vaření brambor, nejde jen o chuť, ale hlavně neutralizujeme škodlivý solanin obsažený v bramborách. Solanin může zhoršit zrak i způsobit srdeční potíže. Kmín usnadňuje vykašlávání, žvýkání semínek odstraňuje zápach z úst.
Kmínový olej se používá k inhalaci, obkladům a masážím při migréně. Dodává také zvláštní vůni parfémům.
Kmínový čaj je výborný při poruchách zažívání a nadýmání, zácpě, žlučových kamenech a zástavě menstruace. Kmínová pasta pomáhá proti podlitinám. Kmín je koření, které prohřívá.
Koření v jídle
Bývá často opékán, čímž se jeho vůně ještě zvýrazňuje. Dnes se kmín přidává do pokrmů obsahujících čili, do kari, salsy a různých omáček. Přímo se používá na ochucení polévek a do dušených pokrmů. Běžně jej nalezneme ve falafelu, humusu a v dalších jídlech Středního Východu. Je také součástí tradiční mexické kuchyně - enchilada, taco a další. Své důležité místo má v naší tradiční české kuchyni. Už jen proto, že je nezbytný při výrobě chleba, do kysaného zelí, výpečků, ale taky kmínové polévky.
Kmínový drink
Kmínka je součástí českého folklóru, ale podobné nápoje znají i na severu. Aquavit se pije v Dánsku nebo Švédsku, má opravdu hodně variant a většinou v něm najdete také anýz a kopr. Brennivín je zase islandský nápoj. Kmín je klasickým germánským kořením.
Vyrobte si českou kmínku a vaše trávení bude dokonalé
- 4 lžíce kmínu, 250 g krupicového cukru, 200 ml vodky, 1,5 l vody, 1,5 lžíce cukru
Do láhve dáme kmín, cukr a vodku, uzavřeme a necháme 10 dní stát u okna. Občas s láhví zatřepeme, až se cukr rozpustí. Po 10 dnech převaříme 1 l vody s 1,5 lžící cukru a necháme zchladnout. Cedíme do čisté láhve a přecedíme do ní přes plátýnko kmínový výluh. K tomu přilijeme vychladlou sladkou vodu a promícháme. S pitím počkejte pár dní, po scezení je nápoj dost silný. Pijte pravidelně, ovšem pouze jako lék :).
Kmín mezi nebem a zemí
Možná nevíte:
- Že tuto nenápadnou rostlinu považovali naši předkové za všemocnou ochranu před zlými duchy a kouzly a přisuzovali jí zázračné účinky.
- Věci, k nimž byla přiložena semena kmínu, měly být bezpečné před zloději.
- Kmín se přidával do krmení prasatům, aby se nezatoulala.
- Používal se také při hadím uštknutí, proti plešatosti a očnímu zákalu.
- Jestliže žena podstrčila svému manželovi do kapsy několik semínek kmínu, nezakoukal se jí do žádné jiné.
- Dětem se podával kmínový čaj pro uklidnění.
- Chovatelé holubů věří, že holubi nezabloudí, když mají v holubníku upečený kmínový bochánek.