Kakaové máslo
Ačkoliv je kakaové máslo podobně využitelné jako například kokosový olej, v našich domácnostech se stále objevuje velice pomálu. Přitom díky svým skvělým vlastnostem a příznivému vlivu na naše zdraví má své významné místo v potravinářském, cukrářském, kosmetickém i farmaceutickém průmyslu.
Proč kakaové máslo?
Ptáte se, proč právě máslo? Ačkoliv kakaové máslo nemá s klasickým máslem nic společného, co se týká jeho složení, díky své konzistenci jej však dosti připomíná. Na rozdíl od tradičního másla, které se vyrábí z kravského mléka, kakaové máslo se získává lisováním rozdrcených a opražených bobů kakaovníku. Poté co jsou boby zbaveny tvrdých slupek, je vyčištěná drť rozemleta na kaši, která se dále lisuje. V rámci tohoto procesu vzniká jednak kakaový prášek, který se používá zejména pro výrobu dalších potravin, a jednak kakaové máslo. Čím jsou kakaové boby kvalitnější, tím kakaové máslo vyniká lepší chutí i charakteristickým aroma.
Zkusili byste si tipnout, kam až sahají počátky kakaového másla? Pokud hádáte 19. století, pak je vaše odpověď správná! Ačkoliv se kakao do Evropy dostalo již v 16. století, počátkem 19. století začalo být využívané ve farmacii.
Výhody kakaového másla
Když se podíváme na kakaové máslo ze zdravotního hlediska, je třeba zmínit především jeho složení. Jedná se totiž o bohatý přírodní zdroj minerálních látek, mezi kterými nechybí hořčík, železo, zinek, mangan či měď. Zvláště ženy ale ocení jeho hydratační schopnosti, díky kterým zanechává naši pokožku krásně hydratovanou, jemnou a dobře vyživenou. Proto není divu, že je kakaové máslo součástí mnoha kosmetických produktů, jako jsou tělové krémy, mýdla či balzámy na rty. Kakaové máslo je zároveň i skvělým pomocníkem v boji proti stárnutí pokožky.
V případě, že vás trápí suché a zničené vlasy, zkuste pravidelně používat kakaové máslo coby výživnou masku na vlasy. Již po pár použitích uvidíte, že se vašim vlasům vrací ztracený lesk a síla!
Kakaové máslo je i skvělou prevencí před vznikem strií. To ocení především těhotné ženy! V neposlední řadě je kakaové máslo výborným pomocníkem při masážích, neboť má zároveň i uklidňující a relaxační účinek.
Věděli jste, že kakaové máslo je podobně jako kokosový olej jedním z nejstabilnějších tuků, a proto vám doma vydrží více než dva roky, aniž by začalo žluknout? My vám ale rádi prozradíme, že jakmile jej jednou zkusíte, tak dlouho vám na poličce rozhodně stát nebude!
Skvělé i v kuchyni!
Kakaové máslo můžete ostatně podobně jako kokosový olej využívat i při přípravě pokrmů. Dá se dokonce použít i ke smažení nebo pečení! A pokud se bojíte, že byste mohli ztloustnout či by se vám mohla zvýšit hladina cholesterolu v krvi, tak vás potěšíme. Kakaové máslo obsahuje mnohem méně tuků a kalorií, než je běžné u jiných rostlinných tuků, takže směle do toho!