Jeřáb ptačí - přináší podzim i pevné zdraví
Jeřáb ptačí je neopadavý strom vysoký až 15 metrů, někdy roste také jako keř. Lístky jsou řapíkaté, mají podlouhle kopinatý tvar. Květy jsou pětičetné, smetanově bílé a vytvářejí kompaktní chocholky, široké asi 10 cm, ale provází je nepříjemný zápach. Plodem jeřábu jsou krásné kulaté, oranžově červené malvice, lidově nazývané jeřabiny, které nám připomínají babí léto a přicházející podzim. Jeřáb se pěstuje jako přizpůsobivá okrasná dřevina po celé Evropě i v Asii. Existuje v mnoha kultivarech s odlišným vzrůstem, tvarem, chutí nebo barvou plodů.
Jaké části využíváme?
Zpravidla se používají dozrálé červené plody. Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu C, dále pak třísloviny, hořčiny, kyselinu parasorbovou a silici. Využívá se také květ a někdy i listy. Plody se používají čerstvé a uskladňují se nejčastěji sušením. Rozšířený je názor, že je jeřáb jedovatý. Ve velkém množství užívaném zasyrova vyvolává nevolnost a zvracení. Ovšem otrávit se hořce chutnajícími bobulemi lze jen velmi těžko.
Léčivé účinky jeřábu
- posílují obranyschopnost, imunitu
- při nechutenství, anorexii
- podporují tvorbu žaludečních šťáv
- chrapot, ztráta hlasu
- mají mírně projímavé účinky
- povzbuzují činnost střev
- jsou prospěšné při průjmu i při zácpě
- podporují vylučování trávicích šťáv
- stimulují správnou funkci jater
- působí močopudně
- jsou užitečné při dně, potížích ledvin a močového ústrojí
- působí protirevmaticky, ulevují při dnovém onemocnění
- pomáhají při nemocech respiračního systému
- regulují hormonální hladinu - příznivě působí při poruchách štítné žlázy
- pomáhají při ženské neplodnosti a při klimakterických potížích
- podporují léčbu gynekologických onemocnění
- snižují krevní tlak
Nadměrné dávky mohou působit toxicky, denní dávka plodů by neměla překročit 1,5 g. Z květů jeřábu se připravuje čaj proti kašli. Pro schopnost příznivě ovlivňovat menstruační cyklus a hormonální rovnováhu je tento čaj opravdu velmi prospěšný ženám. Silný nálev z květů jeřábu poslouží i pro přípravu bylinné koupele při různých kožních potížích.
Použití a úprava Jeřábu ptačího
Čaj z jeřabin
- 1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte. Plody přelijte 1 šálkem vody. Asi 10 minut nechejte luhovat a poté sceďte. Podle potřeby pijte 1-2 šálky denně.
Nálev z jeřabin
- 30 g listů vložte do 1 l vroucí vody a nechejte luhovat 10 minut. Denně vypijte 3 šálky.
Pomazánka, marmeláda z jeřabin
- 800 g jeřabin otrhejte a nechejte přes noc v mrazničce nebo mrazáku promrznout. Uvařte jeřabiny s 1/2 I vody doměkka, aby bobule praskly a vše protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání přiveďte k varu se 750 g želírovacího cukru nebo agaru. Dochuťte šťávou ze 2 pomerančů a plňte do zavařeninových sklenic. Marmeláda vydrží asi jeden rok. Pokud chcete jíst pomazánku samotnou, použijte normální cukr.
Je možné koupit také kapky z jeřábu, jsou hodně koncentrované a velmi účinné.