Jablko
Když se řekne jablko, vzpomenu si na slova babičky, jedno jablko denně a nemusí k tobě lékař. Možná na tom něco bude. Díky obsahu vlákniny odvádí toxický odpad z těla, funguje tedy jako metla ve střevech. Zlepšuje zažívání, podporuje metabolismus.
Příznivě působí na dýchací cesty, podporuje činnost mozku, napomáhá snižovat škodlivý cholesterol, obsahuje dostatek vody, uhasí nám žízeň, zasytí nás. Šťávy ovlivňují činnost srdce, jablečný ocet napomáhá k redukci tělesného tuku, jablečný čaj uklidňuje, takže před spaním je ideální. Neoloupané jablko je prospěšné pro naše dásně.
Jablka pomáhají odkyselit organismus. Velmi prospěšné jsou dva až tři odlehčené dny, kdy jíme pouze jablka nebo jídlo připravené z tohoto ovoce. Co nejvíce syrové, tepelně neupravené. Obsahuje vitamíny jako například B, C, E, minerály a stopové prvky jako draslík, fosfor, chlor, jod, křemík, vápník, zinek, železo.
Recepty
Jablečný čaj
Tento čaj můžete pít teplý, ale i ledový. Slupky z jablíček nebo na kousky nakrájené celé jablko zalijeme horkou vodou. Přidáme koření dle chuti, já dávám například badyán, skořici, zázvor. Necháme vyluhovat a potom přecedíme. Osladíme dle chuti.
Rychlé jednohubkové nepečené koláčky z jablek
Nakrájíme jablíčka na kolečka, na ně položíme připravenou nádivku z máku nebo ořechů. Nádivka je jednoduchá, umeleme mák a přidáme med, skvěle chutnají i umleté oříšky s medem. Někdy do směsi přidám i trochu kokosového oleje, aby nádivka lépe držela tvar.
Salát z jablek a červené řepy
Na hrubém struhadle nastrouháme jablka, na jemném struhadle řepu (poměr záleží na Vaší chuti), přidáme trochu umletého máku, potom rozinky a pokapeme citronovou nebo limetkovou šťávou. Osladíme dle chuti.
Plněná jablíčka
Seřízneme užší část jablíčka a vydlabeme vnitřek. Vnitřek jablíčka a vršky nakrájíme na hodně malé kousky, smícháme s ořechy, kokosem, čokoládou a naplníme zpět do vydlabaného jablíčka. Vydlabaná jablka můžete plnit i čajem nebo je můžete naplnit směsí ovoce, fantazii se meze nekladou.
Křížaly
Křížaly jsou sušená jablka, která nakrájíme na slabé plátky. Plátky ochutíme medem a skořicí, další várku posypeme před sušením cayenským pepřem. Jsou vynikající tak moc, že nebudete stačit dělat další várky. Sušit můžete buď v sušičce ovoce, nebo v troubě při nízké teplotě.