Houby - druhy hub, úprava, prospěšnost
Česká republika je houbařská velmoc, většina lidí má ráda jejich specifickou lesní vůni a chuť. Houby rádi používáme jako složku potravy, ale přeborníci jsme v jejich sběru. Rok co rok vychází tisíce nadšených houbařů brzy ráno s košíky do lesa a celé hodiny houby hledají. Sběr hub je pro nás koníčkem, ne každý má ale takové štěstí. V Rakousku, Švýcarsku a některých částech Itálie nesmíte sbírat houby jen tak - většinou si musíte vyřídit a zaplatit povolení. Jsou ale také některé měsíce a v nich určené dny, kdy můžete sbírat jen omezené množství hub, v omezeném časovém úseku. Pokud toto nařízení porušíte, zaplatíte celkem vysokou pokutu. Buďme tedy rádi, že si můžeme užívat houbařské žně bez omezení.
Co nám houby dávají
Čerstvé houby obsahují více než devadesát procent vody, to je také důvod, proč se po usušení plný košík smrskne na malou hromádku. Díky vodě mají málo kalorií a občas se doporučují při dietách. Houby se chovají jako houba a tak dokážou vstřebávat různé minerály, jejich složení je hodně závislé na tom, kde rostou. Syrové v poměru k váze nemají příliš mnoho vitamínů, asi nejvýznamnější je A, za ním následuje B, PP a také stopové množství vitamínu C. Kromě toho obsahují nenasycené mastné kyseliny. Houby obsahují také látky, které podporují vylučování cholesterolu. Posilují imunitní systém a pomáhají při depresích, srdečních chorobách a migrénách. Díky obsahu selenu pomáhají předcházet vzniku nádorů.
Mají houby i svoje mínusy?
Ano, je tady i háček. Jsou dost těžce stravitelné, protože kromě vody se skládají z chitinu. Ten se složením dost podobá celulóze neboli vláknině a ta prochází trávicí soustavou téměř beze změny. Nasávají do sebe i různé zdraví škodlivé látky, jako jsou například těžké kovy – dávejte si pozor na to, kde houby sbíráte.
Zázraky mezi houbami
Existuje neuvěřitelné množství druhů hub, některé jsou vlastně jen voda a pár minerálů, ale jiné mají přímo zázračné účinky pro náš organismus. Jsou houby, které jsou dost využívány v kuchyni a také v tradiční medicíně v Číně a v Japonsku
- Shitake - tato houba byla vyzkoušena na pacientech, kteří byli ozářeni po výbuchu v Hirošimě a Nagasaki, při testování desítek různých hub a rostlin. A právě shitake podnítila tvorbu bílých krvinek u těchto postižených pacientů. Od té doby se stala středem zájmu lékařů a v Japonsku se používá jako velmi účinný lék proti nádorovým onemocněním.
- Ucho Jidášovo - redukuje krevní tlak a cholesterol, čistí krev, pomáhá při bolestech žaludku, léčí hemoroidy a pozitivně ovlivňuje funkci vnitřních orgánů.
- Hlíva ústřičná - je už i u nás notoricky známá pro své účinky. Působí příznivě u nemocných s rakovinou, kardiovaskulárními chorobami (infarkt, mozkové příhody), astmatu, artritidě i osteoporóze a zánětech. Houba má pozitivní účinky při fyzickém i duševním vyčerpání, únavě, zpomaluje stárnutí. Je velký bojovníkem rovněž při chřipce, angíně a nachlazení, stejně jako při vyrážkách, ekzémech a alergiích. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, aniž by se snížila hladina inzulinu.
Nepojmenované houby
Na světě je asi 40 000 druhů hub. A ještě hodně jich je neobjevených – pojmenováno je pouze 14 000, ostatní najdeme zejména v moři a nebyly ještě popsány. Z tohoto množství je 2000 hub jedlých. A z těch 2000 jedlých je 300 druhů hub léčivých.
Vařte z hub
Ať už máte rádi Hřiby, Václavky, Holubinky, Lišky nebo Hlívu, Shitake a Jidášovo ucho – jezte je, u hub převládají více pozitiva, než negativní účinky. Aby vám po nich nebylo těžko, vařte je déle a s kmínem. Houby můžete jíst syrové, vařit jako omáčku, dusit do houbových směsí, sušit nebo smažit.
Navíc, je prostě krása už za rozbřesku pospíchat ranní rosou, s košíkem v ruce za houbovou vůní do lesa.