Hlíva ústřičná do kuchyně i lékárničky
V každém supermarketu dnes narazíte na krabičku s plodnicemi hlívy ústřičné. Pokud jste ji ještě neochutnali, je na čase to udělat. Jde totiž o mimořádně chutnou houbu, ze které se dá v kuchyni doslova kouzlit. Kromě toho, že skvěle chutná, navíc i léčí.
Věděli jste, že v případě hlívy ústřičné nejde o žádnou exotiku? S touhle dřevokaznou potvůrkou se můžete klidně setkat i v našich lesích. Ano, pokud vyrazíte na houby, může se vám docela snadno stát, že narazíte i na ni a můžete si ji přinést čerstvou v košíku domů. Ale pozor, nesbírejte ji, pokud si nejste 100% jisti, že je to opravdu ona.
Vynikající rizoto i guláš
Co si můžete ve své kuchyni s hlívou vyzkoušet? Výborně se hodí do mnoha velice rozmanitých pokrmů. Například výborně chutná v polévkách, omáčkách, dá se z ní připravit fantastický guláš. Skvěle zapadne na kousky nasekaná do rizota, dají se z ní ale připravit třeba i chutné špízy, karbanátky. Můžete zkusit z velkého klobouku houby připravit i obalovaný řízek. Vlastně tvoří i určitou náhradu masa pro vegetariány, můžete s ní pracovat podobně jako s masem.
Perfektní je z hlívy dršťková polévka. Můžete ji zpracovat na nádivku do kuřete, může se stát součástí salátů. Zkrátka cokoli si kulinářsky vzpomenete. Dá se vařit, péct, smažit, udit…
Víte, že hlíva ústřičná je královnou kuchyně, protože je nejenom chutná, ale zároveň i nízkokalorická vzhledem k tomu, že na 100 g obsahuje jenom 36 kcal. Proto je mimořádně oblíbená u redukčních diet.
Jaké léčebné účinky se hlívě přisuzují?
Vynikající je léčivé působení hlívy ústřičné na posílení imunity. Kromě toho významně pomáhá cévnímu a žilnímu systému, protože dokáže zpevňovat cévní a žilní stěny. Působí na zprůchodnění žil a cév, efekt přichází i u léčby křečových žil.
Udržuje metabolismus v rovnováze, podporuje správnou peristaltiku střev. Velmi příznivě působí i na krevní tlak, který snižuje, a stejně tak snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Úspěšnou regulaci krevního tlaku a cholesterolu potvrzuje i několik lékařských studií.
Prospěšná je hlíva i pro celkovou regeneraci organismu. Zároveň dokáže stabilizovat hladinu cukru v krvi, a tudíž je dobrou součástí diabetické diety. I tento fakt potvrdila řada nezávislých vědeckých studií.
Vykazuje rovněž silné antioxidační účinky. Látky obsažené v hlívě dokážou vázat volné radikály, které se vyskytují v organismu vlivem nevhodné stravy a oxidačního stresu. Podporuje tvorbu červených krvinek, což je důležité pro lidi trpící chudokrevností. Je to způsobeno především vysokým obsahem kyseliny listové v hlívě.
Působí proti plísním, virům, bakteriím. Pomáhá při léčbě bradavic a kožních nemocí. Pozitivní efekt vykázaly také studie zaměřené na působení proti rakovině. Zdá se, že proteiny a polypeptidy by zde mohly být účinnými látkami. Vykazuje protinádorové působení.
Nasušte si hlívu ústřičnou
Jestliže si domů přinesete čerstvou hlívu ústřičnou, ale nechcete ji všechnu zpracovat hned, můžete si ji nasušit do zásoby na později. Hlívu velmi pečlivě nožem očistěte, červivé odstraňte a nařežte je na plátky, pokud možno podélně (s kloboukem i třeněm dohromady). Sušení je skončeno, když houby „chrastí“ a plátky se lámou, nikoliv ohýbaji.
Sušení hub - obsah živin v infračervené sušičce Yden a ostatních sušičkách potravin:
Usušené houby ukládejte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz.
Potravinové doplňky z hlívy ústřičné
Tepelnou úpravou v houbě klesá obsah vitamínů. Proto když si hlívu ústřičnou tepelně upravíte, sice si na ní pochutnáte jako na mimořádné lahůdce, ale její výživová hodnota tím bohužel značně poklesne.
Pokud chcete živiny z hlívy v koncentrované formě, nevhodnější je forma tablet. Když ale budete vybírat nejvhodnější hlívový potravinový doplněk, soustřeďte se na jeho složení. Měl by mít 40 % polysacharidů, což je pro lidský organismus nejoptimálnější. Polysacharidy zde totiž zastupují betaglukany, známé stimulanty imunity. V koncentrované formě má vyšší účinnost.
Hlíva ústřičná naprosto jednoznačně kraluje domácí lékárničce. Obsahuje spoustu látek, bez kterých lidské tělo nemůže správně fungovat.
Které to jsou:
- polysacharidy – betaglukany, statiny, terpeny
- vitamíny skupiny B (B1, B2, B3 niacin, B5 kyselina pantothenová, B6, B7 biotin, B9 kyselina listová, dále vitamín C, D a K
- steroly
- proteiny
- mastné kyseliny
- vláknina
- minerály a stopové prvky: chrom, selen, měď, železo, zinek, jód, sodík, hořčík, fosfor, draslík