Detoxikujte svůj organismus, kapusta vám pomůže!
Pro někoho jeden z těch nudnějších a ne příliš zajímavých druhů zeleniny. Ač se na první pohled růžičková kapusta zdá obyčejná, opak je u této košťálové zeleniny pravdou. Kapusta je zkrátka zimní zeleninou, která si právem zaslouží více popularity. Vždyť se s ní dá dělat téměř cokoli – mixovat, dusit, vařit, zapékat či pařit!
Bohatá na minerální látky i vitamíny
Pokud jste do této chvíle nevěděli, jak je růžičková kapusta prospěšná našemu organismu, je čas to napravit! Konzumace růžičkové kapusty vám nejen pomůže doplnit důležité minerální látky a vitamíny nebo se zbavit stresu, ale bude vám nápomocná i při detoxikaci organismu či shazování přebytečných kilogramů! Zajímavostí je bezpochyby i fakt, že odolá mrazu přibližně až do –15 °C.
9 překvapivých důvodů, proč jíst kapustu
- Pomáhá detoxikovat organismus
- Kapustové listy uleví od bolesti hlavy
- Udržuje krevní tlak v normálu
- Obsahuje složky zabraňující vzniku rakoviny
- Reguluje imunitní systém
- Pomáhá s koncentrací
- Vykouzlí krásné vlasy, nehty i pleť
- Uleví při kocovině
-
Přispívá ke zdravým kostem
Díky velkému obsahu minerálních látek prospívá pravidelná konzumace růžičkové kapusty i naší pleti a vlasům. Vitamín B1 – tiamin – má pro změnu vliv na naše soustředění, fyzickou výkonnost a v neposlední řadě posiluje odolnost vůči stresu. Nízkým obsahem vitamínu B1 pak trpí zvláště těhotné a kojící ženy, kuřáci či lidé pracující pod stálým stresem. I proto je růžičková kapusta skvělou surovinou, která je bohatým zdrojem tohoto vitamínu. Zároveň tak do těla dostaneme i nepostradatelnou kyselinu listovou.
Věděli jste, že jíst kapustu je jako pojídat multivitamín?
Vysoký obsah vlákniny je užitečný zejména pro naše správné zažívání. Pomáhá čistit střeva a tím i preventivně působí proti zácpě. Zároveň nám pomáhá i při hubnutí, neboť se cítíme brzy sytí. Minerální látky, jako je například draslík, navíc pomáhají odplavovat z těla nadměrné množství vody a toxiny. To ocení převážně lidé trpící zadržováním vody, otoky, revmatem, či dokonce dnou. Růžičková kapusta však obsahuje i další minerální látky jako mangan, vápník, železo, fosfor či síru.
Široké uplatnění v kuchyni
Přemýšlíte, jak takovou růžičkovou kapustu zpracovat? Nabídka je opravdu široká! Kapusta se dá vařit ve vodě či v páře, dusit, smažit, přidávat do polévek, těstovin nebo rizota. Jedinou překážkou může být pouze vaše fantazie či kuchařské umění. Důležité však je, abyste růžičkovou kapustu nevařili příliš dlouho. Bohatě vám postačí 5 až 10 minut. Poté by ztratila většinu pro tělo tolik důležitých a prospěšných živin.
Zapečené celozrnné těstoviny s růžičkovou kapustou
Ingredience:
500 g růžičkové kapusty
300 g celozrnných těstovin
50 g šunky (min. 85%)
50 g sýru
1 střední cibule
olivový olej
3 vejce
sůl, pepř
strouhanka
Příprava:
První krok spočívá v přípravě samotných těstovin – uvařte je dle návodu, nejlépe al dente. Jakmile budou těstoviny uvařené, přidejte k nim nakrájenou šunku, růžičkovou kapustu a jednu cibuli. Vše pořádně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Připravte si menší pekáč vymazaný olejem a vysypte jej trochou strouhanky. Připravenou směs přendejte do pekáčku a zalijte mlékem s rozšlehanými vejci. Pečte při 180 °C. Přibližně pět minut před dopečením posypte těstoviny strouhaným sýrem.